Útravaló óvodapedagógusoknak – A vajdasági képzés tapasztalatai

2024 október 17.

A Hagyományok Háza partnereként a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet két éve hirdette meg Útravaló címmel óvodapedagógiai képzését. A népszerű kurzus tapasztalatait Tálas Ágnes óvodapedagógus, a képzési program vezetője, a Hagyományok Háza szakmai partnere foglalja össze.

„Az Útravaló képzés a Hagyományok Háza akkreditált tanfolyama, aminek tapasztalatait az Intézmény a határon túli képzésben – a helyi adottságok és lehetőségek figyelembevételével is, különösen a Vajdaságban – hatékonyan hasznosította. Ez az együttműködés a vajdasági akkreditálással vált teljessé és mintaértékűvé.

A délvidéki tanfolyamok 2022 novemberében kezdődtek. A hazai és vajdasági koncepció azonos és hiteles folklorisztikai szemléleten alapul. A hazai képzés négy alappilléren nyugszik: a népi játékok, jeles napok a zenei anyanyelv tükrében, a mozgás, a néptánc játékos tanítása, a kézművesség, valamint az élőszavas mesemondás.

A vajdasági különbözőség a helyi adottságokat tükrözi: a magyarországi négy hétvégére bontott képzést három alkalomra osztották szét. Ennek nyomán a szomszédos oktatás kissé eltér az előbb vázoltaktól: három alkalmat hirdettek meg külön-külön, amiknek a fókusza máshová helyeződik. Természetesen a pedagógusok egy alkalomra, s mindháromra is jelentkezhetnek. Az első kurzus a népi gyermekjátékok és néptáncos mozgás az oktatásban téma köré csoportosul: a népi játékokat a jeles napokra fűzik fel, de például az alkalmakon, a farsang vonatkozásában a tánc is megjelenik, valamint a kézművesség is helyet kap. A másik fő irány: a népzene és a hangszer az oktatásban nevet viseli, amely során az első témához is intenzíven kapcsolódnak. Itt hangsúlyoznánk a citera jelentőségét, mivel a korábbi gyakorlatban főszerepet játszó furulya helyenként visszaszorította az énekhangot. A harmadik alkalom a tárgyi alkotáshoz és a kézműves népi mesterségekhez kötődik, de a foglalkozásokat itt is átszövi a játék és a tánc is.

A foglalkozásoknak a két év alatt Zenta, Óbecse, Kanizsa és Ada adott otthont, idén az október eleji kurzust Óbecsén tartották, a hó végi folytatását Nagybecskereken rendezik. A találkozók igen népszerűek a pedagógusok körében, egy-egy alkalomra 25-30 fő jelentkezett, az indulás óta közel kétszázan vettek részt a foglalkozásokon. A visszajelzések törekvéseinket híven tükrözik: az óvodapedagógusok munkahelyükön  sokrétűen tudják  alkalmazni a tanultakat, könnyen beépítik frissen megszerzett ismereteiket a mindennapi tevékenységekbe.”

Módosítás dátuma2024. október 17.