Rólunk

Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia

A Hagyományok Háza, mint a Kárpát-medencei magyar néphagyomány átörökítésének kiemelkedő jelentőségű nemzeti kulturális intézménye, 2017-ben elkezdte a határon túli hálózatosodás megszervezését és a megyei feladatellátás kiterjesztését. Létrehozta a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és szlovákiai fiókintézményeit, melyek tevékenysége a rendezvényszervezés, a gyűjteményezés és a hagyományátadás különféle területeit öleli fel. A Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai fiókintézményének célja a szlovákiai magyarság hagyományos kultúrájának és népművészetének megismertetése, népszerűsítése, dokumentálása, valamint az oktatásban, a közművelődésben és az előadó-művészetben betöltött szerepének megerősítése. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezeti formában való működésének jogi hátterét a 2017 márciusában létrejött Élő Hagyomány Polgári Társulás biztosítja. A szervezet irodája Füleken található, munkatársai:


Képzések, tanfolyamok

Meghirdetésre kerültek a Hagyományok Háza Hálózat és a Comenius Pedagógiai Intézet közös akkreditált képzései, a “Népi játékok és néptánc az óvodában és iskolában” és “Útravaló” címmel. További prioritásaink között szerepel a hazai és kárpát-medencei hangszeres és vokális népzene népszerűsítése, oktatása és továbbadása régiós alapfokú képzéseken, a felvidéki zenésztalálkozókon, valamint a nyári egy hetes mesterkurzuson.


Rendezvények

Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos magyar kultúra, ezen belül a néptánc, népzene minél több emberhez eljuthasson. Ennek érdekében vállaltuk fel különböző szakmai rendezvények (Országos Kézműves Konferencia, HH Módszertani Napok, Mesekocsma) és fesztiválok (Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet) megszervezését. Ezen kívül társszervező és szakmai partnerként jelen vagyunk a zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon, az Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Versenyen, az Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztiválon, a Néptánc-Antológián és a Fonográf Fesztiválon is.


Adatbázis-építés

Célunk a szlovákiai magyar népművészet és folklórélet múltjának és jelenének a dokumentálása és közzététele. Gyűjtjük és rendszerezzük a fellelhető információkat a szlovákiai magyar régiókban megvalósult népzenei, néptánc, népdal, szövegfolklór és a néphit területén végzett gyűjtésekről, de ugyanakkor fontosnak tartjuk a jelenkori folklórélet – népművészeti csoportok, zenekarok, kézművesek, folklór rendezvények – dokumentálását is.


Néprajzi gyűjtések, kutatások

Munkatársaink gyűjtőmunkája és szakmai erőfeszítései nagyban hozzájárulnak a szlovákiai magyar tájegységek folklórjának további kutatásához. Célunk népzenei, népdal és szövegfolklór gyűjtések szervezése valamint a fellelhető magángyűjtemények és hagyatékok felkutatása és dokumentálása.

5
Munkatárs
22
Partner
24
Projekt
több tízezer
Résztvevő