Farkas József

2018 május 23.
Végzettség: felsőfokú
Születési év, hely: 1965, Losonc
Tanulmányok, végzettség: Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Kara, Nyitra
Munkakör, beosztás: kulturális szervező, menedzser
Elérhetőség: farkas.jozsef@hagyomanyokhaza.hu

Életrajz

Középiskolás éveiben ismerkedik a magyar néptánccal, majd főiskolai évei alatt magyar és szlovák néptáncegyüttesekben tevékenykedik. 1990-től aktív szervezője a hazai néptáncmozgalomnak. Nevéhez fűződik a Szlovákiai Táncháztalálkozók tíz évének megvalósítása, a Szlovákiai Népművészeti Táborok szervezője, és fő szervezője az „Eszterlánc“Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Országos Versenyének és a felnőtt „Néptáncantológiának. Alapító tagja a Szlovákiai Magyar Folklórszövetségnek és a Hagyomány Alapnak, mely szervezetek célja a hagyományos népi kultúra értékeinek továbbéltetése és széles körű megismertetése.

1999-től tíz éven át az Ifjú Szivek Táncszínház projektmenedzsere.

Több mint huszonöt éve végez néprajzi gyűjtéseket A Szlovákiai Magyar Folklórszövetség, az Ifjú Szivek Táncszínház, a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza munkatársaival közösen. Agócs Gergely néprajzkutatóval végig járta szűkebb pátriája magyar, szlovák, ruszin és cigány néptánc és népzenei tájegységeit, de gyűjtött Magyarországon és Erdélyben is. A 2000 és 2001 között a Fonó Budai Zeneház és a Hagyományok Háza által szervezett Utolsó óra népzenei program szervezője. E program keretében 25 falu népzenei és néptáncos anyagának gyűjtésére került sor. Az elmúlt több mint 25 év gyűjtéseit audiovizuálisan dokumentálja. Dokumentarista fotográfusnak tartja magát, felvételei azoknak a ma már sajnos nem élő népzenészeknek és táncosoknak az emlékeit őrzik, akiktől a kárpát-medencei táncház mozgalom első kézből szerezett tudást.

2012 óta a Hagyományok Háza által alapított Páva iroda munkatársa, mely a kezdetektől szervezi, és szakmailag felügyeli az MTVA és a Hagyományok Háza által elindított Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A verseny 5 sikeres évadának fotó és videó dokumentációjának készítője.
Fotográfiáit az elmúlt 5 évben, 14. sikeres önálló kiállításon mutatták be.

2017. januárjától a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia kirendeltségének vezetője.

 

KategóriaMunkatársak
Módosítás dátuma2021. december 7.