A Hagyományok Háza éjnek évadján – A Múzeumok Éjszakája programjai

2023 június 22.

Az idén is izgalmas programokkal vár kicsiket és nagyokat június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Hagyományok Háza.

Immár tradicionálisan vesz részt a Hagyományok Háza a Múzeumok Éjszakáján. A résztvevők ezúttal is bepillanthatnak az Intézmény ismeretlen berkeibe. Ezen a különleges éjszakán megnyitják a múzeumi raktárt, ami több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjteményt rejt. A betérők a vezetett túrákon ismerkedhetnek meg a Budai Vigadó épületének kevésbé látogatott zugaival, betekinthetnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum egyedi kollekciójába, a Miskagyűjteménybe.

A fiatalabbak megismerhetnek, az idősebbek pedig nosztalgiázva láthatnak viszont már nem használatos audiovizuális hordozókat és azok lejátszó eszközeit az Archívumban. Az idei év kiemelt eseménye volt a Sisi és a népművészet – a csipke vonzásában című kiállítás, aminek híre messze eljutott. A jeles eseményre a tárlat kurátora is tárlatvezetéssel készül.

Aki kedvet érez, az a népi kézművesek segítségével kipróbálja a bútorfestést, a hímzést, és a Gyúrjunk együtt guszta tésztát! fantázianevű foglalkozáson a tésztagyúrás hagyományos fogásait is megismerheti.

A Mozogj a műtárgyakkal! program alkalmából, könnyen
elsajátítható koreográfiával mozgásba is hozzák a Hagyományok Házát és műtárgyait. A Meseszó Egyesület mesemondóinak előadása után pedig a jelenlévők dönthetik el, hogy kinek a meséje nyerje a Mesepárbajt.

Az este szegényebb lenne egy igazi zenei csemege nélkül: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara cigányzenei  koncertjével varázsol kávéházi hangulatot az Átriumba. Az est zárásaként a kitartóbbak pedig Varga Helena és zenekara koncertjével olvadhatnak bele a nyári  éjszakába. A fellépés repertoárja igen gazdag: tradicionális, archaikus cigány hallgatók, magyar népdalok, cigány gospelek és modern dalok is elhangzanak az est folyamán.

A rendezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a programokra előzetes regisztráció nincs, az esemény napján, a helyszínen lehet regisztrálni a létszámkorlátos programokra is.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/muzeumokejszakaja2023

Módosítás dátuma2023. június 26.