A Hagyományok Háza Szabadegyeteme – Előadások élőben és online

2024 január 26.

A Hagyományok Háza Szabadegyetem  tudást és naprakész ismereteket kínál a népi kultúra minden területéről. A kezdeményezést Dóra Fruzsina, az Intézmény közművelődési és tudományos szakcsoportjának munkatársa foglalja össze.

„A Hagyományok Háza Szabadegyetem az Intézmény eddigi tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét fogja össze. Mindezideig különböző sorozatcímmel futottak programok, amit az Intézmény az említett néven, egységes koncepcióval és szándéka szerint egységes szerkezetben indított el.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az előadássorozat keretében ismeretterjesztő stílusban tudjunk szólni egy szélesebb közönséghez, ugyanakkor a Hagyományok Házának a nagyon fontos ’híd’ szerepét is betöltsük. Ennek tükrében naprakész tudományos eredményekkel, illetve érdekességekkel – élvezetesebb, könnyedebb stílusban – kínáljuk meg a látogatóközönségét.

Koncepciónk szerint minden évadban meghatározunk egy vezérfonalat, egységes gondolatot, amire tematikusan is felfűzhetjük az előadásokat. Az első – januártól-májusig tartó – fél évadban az egyén és a közösség áll a középpontban. Igen ez egy klasszikus néprajzi téma: a néphagyományban nagyon fontos szerep jut a közösségnek, aminek normái, ízlése, szabályrendszere meghatározó. Ugyanakkor, ha közelebbről szemügyre vesszük a népi kultúrát, világosan látható, hogy a közösségből mindenhol és mindenütt kitűnnek tehetséges, s különleges tudású egyéniségek.

Májusig tizenhét programelemmel – négy online programmal és tizenhárom előadással – készültünk. Január 25-én az érdeklődők – a regisztrációt követően – Kirch Zoltán A nyárádselyei Kacsó „Béni” József, mint táncos egyéniség és a faluközösség kapcsolata című előadását követhetik.

Különleges ’húzóprogramokat’ is kínálunk, itt említem a teljesség igénye nélkül A népmese mai élete című webináriumot, valamint február elején Deáky Zita néprajzkutató Szülés, születés a Kárpát-medencei néphagyományban című előadását.

A Szabadegyetem sorozat tematikája szerteágazó, és igyekszünk a néphagyomány minden területét – a népzenétől a néptáncig, a kézművességig – érinteni, így a célközönségünk is heterogén. Ugyanakkor vannak korábban is egy előadássorozat részeiként meghirdetett programok. Ilyen a Népmese mai élete és az Előadás-sorozat a népi gyógyászatról; ezeknek már kialakult a törzsközönsége.

Nagy érdeklődéssel számolunk, A népmese mai élete következő előadására például már több mint hatszázan regisztráltak, ez a magas szám kisebb fejtörést is okoz technikailag a szervezőknek.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-1

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem-1/20240125-1800

Módosítás dátuma2024. január 26.