A népi gyógyító bölcsesség – Ezerjófű – egy nap a népi gyógyászat jegyében

2021 szeptember 22.

A Hagyományok Háza 2016-ban indította el a népi gyógyászattal foglalkozó előadássorozatát. Idén, a szeptember 26-ai szakmai napot előadások, beszélgetések, kiállítás, kóstoló és vásár teszi változatossá.

A Hagyományok Háza szeptember utolsó vasárnapját a népi gyógyászatnak és a gyógynövényeknek szenteli. Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az egészségtudatosság, a betegségek megelőzését és kezelését célzó életmódváltás szükségessége, az önellátásra való törekvés, illetve a népi gyógymódok és a hagyományos orvoslásban felhasznált természetes anyagok alkalmazása az öngyógyításban és a modern orvoslásban. Ezt a célt szolgálja az Ezerjófű – egy nap a népi gyógyászat jegyében című program is.

Az egy tucat változatos előadás szünetében a betérők megtekinthetik az e témában szervezett kiállítást, kóstolón vehetnek részt a gyógynövényekből készült finomságokból, kérdéseikre olyan kiváló szakemberektől kaphatnak választ, akik örömmel osztják meg tudásukat, tapasztalataikat. Segítségükkel a jelenlévők megismerkedhetnek a gyógynövények hagyományos felhasználási módjaival. A nap végén a résztvevők vásárfiával térhetnek haza.

A gyógynövény szó hallatán legtöbbünknek a teák jutnak eszünkbe. Kétségkívül ez a leggyakoribb és leginkább ismert, ugyanakkor messze nem az egyetlen módja a gyógynövények felhasználásának. A gyógy- és vadon élő ehető növények a mindennapi táplálkozás részei – sőt, ínséges időkben fontos alapanyagpótlók is – voltak. Emellett festőnövényként, állatgondozáshoz, háztartási szerként és még számos más módon is használták ezeket a hagyományos paraszti kultúrában.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/ezerjofu?fbclid=IwAR3lkIKblscKrxaGBjPZM5p85_XKzIBNCnSIvlHt5J31y1zTSbQ2gEgNG44

Módosítás dátuma2021. szeptember 22.