„Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek”

2022 március 19.

Bodza Klára Martin György-díjas népi énektanár, dalénekes márciusban ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A Hagyományok Háza koncerttel tiszteleg a művész-pedagógus gazdag életpályája előtt.

Ünnepi koncerttel köszönti március 27-én a Hagyományok Háza és a népzenei szakma Bodza Klárát nyolcvanadik születésnapján. Sokszínű és sokrétű pályafutásának két csomópontja az előadóművészet és a népi énekoktatás. Előadóként a népzene és a régi zene birodalmát egyaránt bejárta. A népi énekoktatás területén munkássága iskolateremtő, a művészetoktatás valamennyi szintjén tanított. A Hagyományok Háza képzésein tudását, módszertani ismereteit az énektanári szakma képviselőivel is megosztotta. Az öt kötetes Magyar népi énekiskola című munkája, melyet Paksa Katalinnal és Vakler Annával közösen állított össze, a népi énekoktatás kulcsfontosságú műve, melyet sok százan forgattak ez idáig haszonnal. Életpályáját számos kitüntetéssel jutalmazták. Az ünnepelt lelkesen várja a jeles eseményt:

„Nagyon nagy szeretettel és lelkiismeretesen készülök, hál’ Istennek, úgy tűnik, még hangilag ’jó karban vagyok’. A Kallós Zoltán kedves dalában elmondottak rám is tökéletesen igazak: ’Addig élek, amíg élek, amíg bennem zeng a lélek”.  Úgy érzem, ez életem utolsó nagy évfordulója – nem azért mert el szeretnék távozni a földi életből – e jubileumi koncert jó alkalom életem munkájának összefoglalására. Az esten magam is fellépek, de már keveset fogok szerepelni, mivel fontosabb, hogy tanítványaimmal, barátaimmal, kollégáimmal találkozhassak. Természetesen a köszöntés sem marad el. Gazdag életpályámon nemcsak egy gyeplőt fogtam, a népzene mellett a régi zenében is elmélyedhettem. Ezt férjemnek, néhai Czidra Lászlónak – a középkori reneszánsz, barokk korszak mesterének – köszönhetem. Nagyon sokat szerepeltem vele együtt sárospataki diákdalokkal, virágénekekkel az általa vezetett Camerata Hungarica együttes koncertjein. Számos helyen taníthattam, pedagógiai munkásságomra a koronát a Zeneakadémia Népzene Tanszékén eltöltött fél évtized tette fel. Generációkat neveltem fel, számos országosan ismert tanítványra lehetek büszke, mint Navratil Andrea, Szalóki Ági, Majorosi Mariann. Amikor őket hallgatom, boldogság tölt el. Olyanok, mint a virágok, átadtam nekik tudásomat, kinyíltak, s lehet bennük gyönyörködni.”

A koncerten bemutatják Bodza Klára önéletrajzi ihletésű kötetét Lélekzengő címmel.

A művésszel a Dankó Rádió március 25-ei Derűs napot címűműsorában Hajdú Tibor beszélget. A Hajnali, a közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora – Éri Márton szerkesztésében – a március 21-ei hetet Bodza Klára életművének szenteli.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/bodza-klara-szuletesnapi-koncert

* Feketelaki népdal

Módosítás dátuma2022. március 24.