Aranykút palócosan – Tavaszi kurzus Losoncon

2023 február 13.

Aranykút néven hirdette meg a Rakonca Egyesület, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Területi Választmánya – a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia – partnereként tavaszi kurzusát Losoncon. A tanfolyam témája a palócság hagyományos kultúrájának megismerése és beépítése az oktató-nevelő munkába. A részletekről Varga Norbert, a Hálózat munkatársa, az Egyesület elnöke számol be.

„Az ötlet a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia alapításával egyidejűleg született, hiszen a Hálózat az oktatásban is fontos szerepet vállal. Különösen népszerű a Néphagyomány az oktatásban elnevezésű egyetemi kurzus, valamint az Útravaló, az utóbbin főként gyakorló pedagógusok vesznek részt.

E koncepciózus sorozat egyik leágazása az Aranykút elnevezésű regionális képzés; a két tanulmányi nap a palócság hagyományos kultúrájának, folklórjának, az oktató-nevelői munkába történő beépítését és közvetítését tűzte ki célul.

Az igényt a pedagógusok fogalmazták meg, s ennek alapján egy tavaszi és egy őszi kurzusban gondolkodtunk. A február 25-ei és a március 25-ei találkozón a tavaszi ünnepkör szokásaival foglalkozunk, az őszi tanfolyamokon pedig az őszi-téli ünnepkörre fókuszálunk. Az oktatók egy olyan módszertani-gyakorlati tudást osztanak meg a tanulmányi napokon, amit a hallgatók – visszatérve intézményeikbe – közvetlenül hasznosíthatnak. A résztvevők jelentős része állandó jelenlévője e kurzusoknak, így az érdeklődés ugyancsak élénk, s biztosak vagyunk benne, hogy a február 15-ei jelentkezési határidőig teljesen betelik a létszám. Jóllehet regionális képzést szerveztünk, de a Felvidék távolabbi sarkából is várunk hallgatókat, s ha a Kárpát-medence más részeiről is jelentkeznek érdeklődők, akkor őket is szeretettel fogadjuk.”

Részletek: a mellékelt felhíváson

Jelentkezési határidő: 2023. február 15.

Módosítás dátuma2023. február 16.