Az idősek báljától a karácsonyi köszöntőig – A kárpátaljai Hálózat egy éve

2021 január 20.

A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szakemberei is megszenvedték a bezártságot és a Covid okozta kilátástalanságot. A nehézségek ellenére kihasználtak minden lehetőséget, hogy a helyi magyarság hagyományőrző munkáját segítsék. Az évről Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetője számol be.

„Az első negyedévben még az eltervezett munkánkat végeztük. Hagyományainkat folytattuk, amikor januárban társszervezőként megrendeztük Péterfalván az idősek bálját. A harmadik alkalommal – a Kokas Banda kezdeményezésére – megtartott rendezvényen mintegy száztíz fő vett részt a környező településekről. A vigasság egyre népszerűbb, ezt az évek során kialakult kötetlen hangulatának köszönheti. Az est egyben lehetőséget ad néprajzi gyűjtésre: előkerülnek a régi emlékek: mesék, énekek, érdekes történetek, az ünnepekhez kötődő szokások. A talpalávalót nagypaládi hagyományőrző zenészek húzták. A táncokat videóra rögzítettük, amiből amatőr együttesek is szemezgethetnek.

Elindítottuk – mintegy száz fővel – a VI. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzést, de csak az első részét tudtuk megtartani a hagyományos módon, a következő négy alkalmat online-formában rendeztük. Ezt követte volna az Általmennék én a Tiszán népdaléneklési verseny, ami az ismert okok miatt már elmaradt.

Az első-második negyedéves eredményeink közé – természetesen online formában – a Hagyományőrzés az óvodában heti foglalkozást, valamint a kézműves foglalkozásokat tudjuk még sorolni. A pandémia mindenkit váratlanul ért, de nyár végére a családok javarésze is megoldotta az online kapcsolattartás technikai részleteit.

Nyáron azért elkönyvelhettünk néhány kedvező hónapot, amikor engedélyt kaptunk kisebb rendezvények megtartására. Így tudtuk folytatni a Viski Népzene, Néptánc és Kézműves tábort. A Hálózat a kézműves tábort támogatta hathatósan.

Egy gyűjtésről is beszámolhatok: négy alkalommal kerestünk fel helyi hagyományőrző mesterembereket, bőrdíszműveseket, csuhétárgyak készítőit és keramikusokat Péterfalván, Visken, Nagydobronyban és Tiszaújlakon. Munkájukról filmet forgattunk, ami a YouTube csatornán és a hálózat Facebook oldalán érhető el.

Szeptembertől még elindult az óvodai- iskolai oktatás, és elindíthattuk a táncházakat. Legnagyobb gondunkat a negyedik éve folyó mentorprogram folytatása jelentette: e kezdeményezésben közel hatszáz gyerek vesz részt, akik egy éves mentor-találkozón mutathatják be a tanultakat. Ezt a rendezvényt ilyen körben már nem tudtuk megtartani, viszont egy oktatói-mentori összejövetelt – a határtól, a magyar oldalon nem messze fekvő Szamoskéren – még október 10-én megszerveztünk. A szűkebb szakmai kör a problémák őszinte megbeszélésére is alkalmas volt. Itt határoztuk el, hogy a foglakozásokat online formában folytatjuk: a technikai nehézségeket két hét alatt oldottuk meg, így az éves foglalkozások nem szenvedtek csorbát.

A hagyományos nyári kárpátaljai IV. Táncházzenészek találkozóját is halasztottuk, végül a zenekarokat egyenként hívtuk be egy-egy felvételre. A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház felkarolta kezdeményezésünket, s helyet biztosított e találkozóknak. A filmeket a kárpátaljai közönség egy ötvenperces karácsonyi-újévi köszöntő formájában ismerhette meg december 26-án szintén a YouTube csatornán és a Facebookon.

Módosítás dátuma2021. január 21.