Az utolsó nógrádi dudás – Hommáge à Pál István

2019 február 6.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsorát február első hetében a négy éve elhunyt Pál Istvánnak szenteli, aki egyedi tehetsége nyomán mind a népzenében, mind a mesemondásban tovább tudta adni ősei kultúráját.

Pál István 1919-ben született a Nógrád megyei Kétbodonyban egy kilenc gyermekes család első fiúgyermekeként. Családja kizárólag pásztor felmenőket tartott számon, édesanyja a bánki kanász lánya volt, édesapja pedig gulyás. Pál István egészen kicsi gyermekkora óta kísérte apját két öccsével együtt a legelőre, így szinte belenőtt a pásztormesterségbe.

István a három fiú közül egyedül vette át a furulyás, flótás, dudás örökséget, és édesanyja nagybátyjától a hangszerek elkészítési módját, valamint a faragást is megtanulta. Kilenc éves korára már a dudát is hóna alá tudta venni és még csak tizenöt éves volt, amikor édesapja ajánlására Koós József, a Bartók Béla által is kapcsolatban lévő és nagyra tartott muzsikus pásztor magával vitte a nógrádi várba, ahol az összegyűlteket dudajátékával mulattatta.

A fiatalember kivette részét a világháború megpróbáltatásaiból, a háborút követően apja tanácsára elszegődött Szécsénkére falusi gulyásnak, majd apja nyomdokain Nógrádsápra, kanásznak. Az 50-es évek derekán a család anyagilag már nehezen viselte a fokozatosan háttérbe szoruló falusi kanászkodást. Ezt megérezve, felesége biztatására 1957-ben elsajátította a juhokkal való bánásmód fortélyait.

Pál Istvánt 1992-ben fedezték fel a népzenekutatók. Ettől kezdve rendszeresen jártak hozzá néprajzi gyűjtők, furulyázásáról, dudálásáról, énekeiről számos felvétel készült, a Pál István mesél – Egy nógrádi magyar pásztorember mesekincse című kiadványt 2017-ben a Hagyományok Háza jelentette meg.

A műsor zenei összeállításában a hallgatók Pál István nótáiból és az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhatnak válogatást.

Pál István születésének századik évfordulóján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Budapest, Fő utca 6.) kiállítást rendez, a tárlat február 20-március 9. között látogatható.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Módosítás dátuma2019. február 6.