„Debrecenbe kéne menni” – Hagyományok Háza nap és gálaműsor

2021 augusztus 10.

A Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes jubileumi ünnepségét augusztus 12-én tartja Debrecenben. Az egész napos rendezvényen szakmai programok, játékok, előadások váltják egymást. A jeles nap a Kolozsvári piactéren című összeállítással zárul.

A Magyar Állami Népi Együttes hetvenedik születésnapját, a Hagyományok Háza megalakulásának húszéves jubileumát ünnepli Debrecenben augusztus 12-én a Virágkarneváli Hét programsorozata keretében. A Hagyományok Háza nap és gálaműsor programkínálatában – a Szabadtéri Színpad előtti téren és annak környékén – szakmai programok, szakmai eszmecserék, kézműves kirakodó vásár, kézműves foglalkozások, népmese előadások, népdal tanulás szerepelnek. A mesék világába a legkisebbek a nagysátorban cseppenhetnek, a népi játékokat a Bihari Góréban a Bihari Népművészeti Egyesület szervezi. Az érdeklődők a Hagyományok Háza módszertani kiadványait is megtekinthetik.

Koradélután, este hat óráig a Szabolcs – Szatmár – Bereg és Hajdú – Bihar megyék folklór együttesei mutatkoznak be. A nap házigazdája Gyönyörű Zsigmond, a magyar kultúra lovagja, nagyvőfély.

A műsorfolyamra a koronát a Kolozsvári piactéren produkció teszi fel, felelevenítve a Szamos-parti város egykori színes vásári világát. E forgatagban adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember. Pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg a leendő házastársak, a vásárlók és kofák pedig itt pletykáltak az élet dolgairól.

„Jóllehet, az egykori kolozsvári piactér ihlette az előadást, a gondolati kör a játék során kitágul – vázolja a táncjáték koncepcióját Mihályi Gábor együttesvezető. –  A piac, gazdasági szerepe mellett találkozási helyként, közösségi térként szolgál. Az alkotói fantázia ezt kibővíti a kincses város évszázados történeti pillanataival.”

A programokon való részvétel ingyenes, a szervezők az ünnepre az egész Kárpát-medencéből várnak vendégeket.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-nap-es-galamusor

Módosítás dátuma2021. augusztus 18.