Együttes-mozi együtt

2020 április 17.

Éljék át hétfő esténként a Magyar Állami Népi Együttessel újra az elmúlt évek legjobb előadásait a karosszékből, a kanapéról vagy akár a teraszról is!

A megalapításának hetvenedik évfordulójára készülő Magyar Állami Népi Együttes az embert próbáló időszakban is szorosan kapcsolódik közönségéhez. Előadásai a koronavírus járvány ellenére sem maradnak el, csupán átköltöznek az online térbe. Április 13-ától minden hétfő este az együttes –az utóbbi tíz évének egy-egy emlékezetes előadásával – az otthonok programjait gazdagítja.

„A bemutatók célja, hogy e drámai helyzetben is megmaradjon élő kapcsolatunk a nézőinkkel és a barátainkkal – értékeli a kezdeményezést Mihályi Gábor, az Együttes vezetője. – Az internet alkalmas arra, hogy eljuttassuk az általunk kiválasztott műsorokat a nagyközönséghez. Repertoárunkból úgy választottuk ki a tíz alkotást, hogy méltó módon reprezentálja az Együttes sokszínűségét. A Kincses Felvidék és a Megidézett Kárpátalja esetében a tradíciót helyeztük előtérbe, míg a Szarvasének és a Hajnali hold előadásokban a szofisztikáltabb gondolatok is megjelenhetnek a hagyományos zene és tánc mellett.”

A mozi estek kiegészítője egy különleges filmanyag. A Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című háromrészes alkotás a társulat alapításának 65. évfordulójára készült, s a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is jelentős visszhanggal mutatták be. Az archív és élő felvételeket, interjúk széles skáláját felhasználó dokumentumfilmet a közmédia már több alkalommal is műsorára tűzte, így – a visszajelzések alapján – nemcsak a szűkebb szakmai körökhöz, hanem a szélesebb közvéleményhez is eljutott. A felvételek igazi különlegessége, hogy a filmkockákon nem csupán a jelenlegi társulat lép színpadra, hanem az egykori tagok is újra a reflektorfénybe kerülnek.

Az előadások hétfőnként magyar idő szerint hét órakor kezdődnek, és a Magyar Állami Népi Együttes Facebook és a Hagyományok Háza Youtube csatornáján tekinthetők meg minden esetben a sugárzási nap éjféléig.

Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/manemozi

Módosítás dátuma2020. április 17.