Határon túli nemzeti tánc – az Ifjú Szivek Táncszínház műsora Pozsonyban

Határon túli nemzeti tánc – az Ifjú Szivek Táncszínház műsora Pozsonyban

2018 szeptember 8., du. 7:00
Helyszín : Pozsony (Bratislava)

Esemény részletek


POZSONYI BEMUTATÓ
2018. szeptember 8., MDPOH

Jegyek már kaphatók a Ticketportal weboldalán és jegyirodáiban / vstupenky nájdete na webovej stránke a v stánkoch Ticketportalu.

Határon túli nemzeti tánc

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.

A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély és Kárpátalja területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomonkísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.

TelepülésPozsony [Bratislava]
Módosítás dátuma2018. augusztus 8.