“Határon túli nemzeti tánc” – az Ifjú Szivek Táncszínház műsora Barton

“Határon túli nemzeti tánc” – az Ifjú Szivek Táncszínház műsora Barton

2018 szeptember 21., du. 7:00
Helyszín : Bart (Bruty)

2018. szeptember 21-én, 19.00 órától mutatja be legújabb műsorát az Ifjú Szivek Táncszínház Barton “Határon túli nemzeti tánc” címmel.

Helyszín: Kultúrház, Bart

Határon túli nemzeti tánc

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.

A Határon túli nemzeti tánc Felvidék, Erdély és Kárpátalja területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomonkísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén.

Tánckar
Gálik Klaudia, Oláh Eszter, Galbičková Katarína, Marsal Margaréta, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Makó Tamara, Gyenes Barbara, Gyűrösi Anna, Varsányi Zsófi, Domján Máté Sándor, Gálik Gábor, Botló Ákos, Brusznyai Erik, Baranyai Viktor, Botló Gergely, Lantos András

Zenekar
Hegedűs Máté, Király Miklós, Hegedűs Gergely, Király Tamás, Koncz Gergely, Kuti Sándor

Művészeti munkatársak Gálik Klaudia, Botló Ákos

Tánckarvezető
Gálik Gábor

Művészeti asszisztens
Varsányi Zsófi

Koreográfus, rendező
Hégli Dusan

TelepülésBart [Bruty]
TelepülésBart [Bruty]
KategóriaKoncert, Előadóest
Dátum2018. September 21., 19:00 - 19:00
Forrás, adományozóelohagyomany.sk
Módosítás dátuma2018. szeptember 6.