FELHÍVÁS! Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 vándorkiállítás

2018 november 15.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a Felvidéki Magyar Hagyományos Kézművesek Fóruma pályázatot hirdet a Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 országos kézműves vándorkiállításon való részvételre.

A kiállítás elsődleges célja a 2018-ban elindított, sikeres alkotópályázat-sorozat folytatása, valamint az alkotásra serkentés, a szakmai tanácsadás, segítségnyújtás, továbbá méltó fórumot teremteni a felvidéki hagyományos kézművesek még szélesebb körben való bemutatkozására.

Pályázati feltételek

A pályázat tájegységet tekintve nyitott. A pályamunkák egy-egy tájegység népi motívumkincsét alkalmazó vagy azt felhasználó alkotások lehetnek, de helyet kapnak a „továbbgondolt” tárgyak is. Megjeleníthetők a Kárpát-medence bármely néprajzi egységének hagyományait tükröző alkotások. További követelmény, hogy az alapanyag legyen hagyományos, a technológia kövesse ezeket a hagyományokat, a modern szerszámok használata által az alkotás ne veszítse el jellegét. A kivitelezésnél igyekezzünk, hogy legyen kifogástalan, ne másoljunk más nevesített alkotást. Legyen fontos a hozzáadott érték.

A pályázaton hazai (értsd felvidéki) amatőr alkotók vehetnek részt, amennyiben egyetértenek a pályázati kiírás feltételeivel és tagjai a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetségnek (a belépési nyilatkozat letölthető az alábbi helyről). Pályázni lehet egyénileg, de alkotó közösségként is, a pályaművek számát nem korlátozzuk.

Jelentkezés, regisztráció

A pályázaton/kiállításon való részvételi szándékot kérjük előzetes regisztrációval jelezni az alábbi Regisztrációs űrlap hivatkozáson elérhető online kérdőív kitöltésével. Az előzetes regisztráció határideje 2019. május 31. A pályaművek beadási határideje 2019. július 1. A tárgyak, alkotások beadhatók az alábbi címen személyesen vagy postai úton: Gömöri Kézművesek Társulása, 049 45 Várhosszúrét 2.

A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri fogja értékelni, illetve kiválogatni a kiállítás koncepciója alapján. A válogató zsűrizés és a nyilvános szakmai értékelés Várhosszúréten, a Gömöri Kézműves Vásár keretén belül valósul meg 2019. július 26-án, magyar nyelven.

A tervek szerint a vándorkiállítást első alkalommal 2019. szeptemberében tekinthetik meg az érdeklődök a füleki vár Bebek-tornyában.

Módosítás dátuma2019. október 4.