Felvidék kincsei – Felvidéki nap a Hagyományok Házában

2019 október 4.

A Hagyományok Háza “tematikus napok” rendezvénysorozatának következő alkalmán Felvidék sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját mutatjuk be. Játszóház, táncház, daltanítás, kézműves foglalkozások, hagyományos népi ételek kóstolója, etnomozi, és népzenei koncertek is várják a látogatókat. “Temët ȧz idő minket” címmel nyílik Gyetvai Zoltán losonci fotográfus kiállítása, és bemutatjuk a Népmesetár című sorozat frissen megjelent DVD kiadványát, amely Varga Norbert folklórkutató által gyűjtött palócföldi népmeséket tartalmaz. Korpás Éva Libidaridom koncertjét gyerekeknek, családoknak ajánljuk, az esti gálaműsor pedig ízelítőt ad Felvidék zenés-táncos kincseiből. 

10.00–15.00

Gyermekprogramok

Helyszín: Halmos-Karsai terem

●       Játszóház Varga Lia és Vámos Viktória vezetésével.

●       Népzenei műhelyek bemutatkozása – közreműködnek a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indított rendszeres hangszeres népzeneoktatási programjának növendékei  (Sajó Banda, File Banda, Húros Banda, Ghýmesi Igricek).

●       Kézműves foglalkozások a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség mestereivel.

Benkő Pál: népi bútorfestés

Popovics Judit: kézműves szappan díszítése

Németh Bozó Andrea: pálcikababák készítése

Molnár Mónika: szalmajátékok készítése

10:00–15:00

Etnomozi – Felvidéki néprajzi filmek vetítése

Helyszín: Borbély Jolán terem

Irigyelik a cigányok, hogy én Zsigulival járok…

Bartók Csaba és Bodnár Ottó portréfilmje Potta Géza abaújszinai cigányprímás életét, munkásságát mutatja be.

Pásztorok ösvényein

Vörös Attila, Vörös Előd és Varga Norbert dokumentumfilmje a gömöri pásztorok hagyományos kultúrájába nyújt betekintést. A film 2014-ben elnyerte a 18. Etnofilm Čadca elnevezésű nemzetközi dokumentumfilm fesztivál fődíját.

Gömöri cigányok

Az Agócs Gergely etnográfus-népzenekutató gömöri gyűjtőútját megörökítő filmszociográfia arra keresi a választ, hogy mi lesz a sorsuk, jövőjük az e tájon élő, mesterségeiket, hagyományaikat elvesztő, munkanélküli, jobbára segélyekből élő, magukat magyarnak valló cigányoknak.

Házigazda: Varga Norbert, folklórkutató

11.30–12.30

Korpás Éva és zenekara – Libidáridom

Lemezbemutató koncert

Helyszín: Átrium

Az elsősorban gyermekeknek készült lemez teljes mértékben a világzenei vonalat követi, a komolyzenétől a jazzig sokféle zenei műfajt ötvöz, melyből ezúttal sem hiányoznak a népzenei elemek. A Fonogram és Harmónia-díjas komáromi énekesnő kiváló zenésztársaival egyetemben sarkallja közös zenehallgatásra a családok apraját-nagyját.

12.30–15.00

Ipoly menti népi ételek kóstolója az Ipolyszalkai Tájház közreműködésével

Borkóstoló Bott Frigyes (Muzsla), a Mátyás Családi Pincészet (Kisújfalu) és a Kasnyik Családi Pincészet (Kürt) jóvoltából

Helyszín: Átrium

14.15–14.45

“Temët åz idő minket ” – Gyetvai Zoltán fotókiállításának megnyitója

Helyszín: Maácz László Galéria

A kiállítást megnyitja: Agócs Gergely néprajzkutató.

Táncolnak: Gyetvai Júlia és Kovács József, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

A kiállításon szereplő fényképekkel a losonci fotográfus a letűnt hagyományos falusi kultúra fragmentumait igyekezett lencsevégre kapni.

15.00–16.00

Az Élőszóval című DVD bemutatója  

Palócföldi népmesék Varga Norbert gyűjtéséből

Helyszín: Halmos Béla terem

A Hagyományok Háza egyik módszertani indíttatású, népmesei témájú legújabb kiadványát mutatjuk be a kedves érdeklődőknek. A DVD, és a hozzá tartozó kísérőfüzet célja kettős. A Varga Norbert felvidéki folklórkutató 2005 és 2019 közötti gyűjtéseiből kiválasztott 16 mese értő közönség elé tárásával a mesekutatást is szolgálja – ugyanakkor e mesék megtanulhatók, továbbéltethetők, ezzel gyakorlati segítséget is szeretnénk nyújtani a meseszerető közönségnek, felkészülési segédletet akár mesemondó versenyekhez is. Ajánljuk válogatásunkat nemcsak a népmese, de általában véve a magyar nyelv szerelmeseinek is, hiszen itt a palóc tájnyelv különböző változatait beszélő asszonyok, férfiak mondják el meséiket a gyűjtőnek – és most már mindenkinek…

15.00–18.00

Tájegységek bemutatkozása

Helyszín: Átrium

●        Zoborvidék (daltanítás és viseletbemutató: Holecz Ilona, hagyományőrző; tánctanítás: Konkoly László, Baráth Kitti és a Sendergő Néptáncegyüttes; zene: Agócs Gergely, dudás)

●        Ipoly mente (daltanítás: Varga Lia; tánctanítás: Konkoly László, Baráth Kitti, Sendergő és Rakonca Néptáncegyüttesek, zene: Gereben zenekar)

●        Gömör (daltanítás: Agócs Gergely; pásztorbotok bemutatása: Farkas Gábor; tánctanítás: Gyetvai Júlia, Kovács József, Rakonca Néptáncegyüttes)

Kiállítások

●       Felvidék kincsei

Helyszín: Népi Iparművészeti Múzeum

Megnyitó: október 25., 14:00

A kiállítást megnyitja: Farkas József a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője és Benko Pál a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség képviseletében.

A megnyitón közreműködik Agócs Gergely.

●       “Temët åz idő minket ” – Gyetvai Zoltán fotókiállításának megnyitója

Helyszín: Maátz László Galéria

Megnyitó: október 26., 14:15

A kiállítást megnyitja: Agócs Gergely néprajzkutató.

Táncolnak: Gyetvai Júlia és Kovács József, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

A kiállításon szereplő fényképekkel a losonci fotográfus a letűnt hagyományos falusi kultúra fragmentumait igyekezett lencsevégre kapni.

19.00–20.30

Gálaműsor

Helyszín: Színházterem

Belépődíj: 1500 Ft (a táncházba is belépésre jogosít)

Közreműködők: Rakonca Néptáncegyüttes (Fülek), Sendergő Gyermek Néptáncegyüttes (Ipolyság), Holec Ilona – énekes, a Népművészet Mestere (Alsóbodok, Zoborvidék), Gereben zenekar,  Foncsik és Galáris énekegyüttesek, valamint  bemutatkoznak a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szakmai támogatásával működő népzenei műhelyek növendékei.

21.00
Táncház

Helyszín: Átrium

Gömöri Táncok

Táncot tanít: Gyetvai Júlia, Kovács József a Magyar Állami Népi Együttes táncosai

Kísér: a Gereben zenekar

Módosítás dátuma2021. október 4.

    Related Posts

    Mesekocsma felnőtteknek
    Országos Kézműves Konferencia
    Mesekocsma felnőtteknek