Fiatalok népzenei felvételei – Megjelent a Hagyományok Háza új Táncház – Népzene lemeze

2019 április 29.

A Táncház – Népzene 2019 hanglemezpályázat nyerteseivel adott ki CD-t a Hagyományok Háza. A lemezsorozat immár három és fél évtizede minden évben megjelenik.

A Hagyományok Háza évente ősszel ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás CD-n megjelenhessenek. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre a pályázatok beadására. A beérkező felvételeket háromtagú szakmai zsűri, Agócs Gergely, Navratil Andrea, valamint a lemez szerkesztője és zenei rendezője, Árendás Péter bírálja el. A döntnökök évek óta a bőség zavarával küzdenek, így a szerkesztési szempontok között a magas szakmai színvonal és az autentikus, stílushű előadásmód mellett fontos szerepet játszik a lemezre kerülő zenei anyag változatossága is. Ennek érdekében a pályázókon kívül minden évben egy-két meghívott előadó is felkerül a lemezre.

„A sorozat kiváló bemutatkozási lehetőséget nyújt a fiatal szólistáknak és az együtteseknek éppúgy, mint az alkalmi formációknak.” – beszél a kiadvány koncepciójáról Árendás Péter szerkesztő. „Az idei albumon különlegességnek számít például a szatmári Hirip, illetve a Sajó menti Vajola dallamaiból készült hangszeres összeállítás. Ugyancsak érdekességnek a Balabán Imre 1912-es mérai fonográf gyűjtéséből rekonstruált muzsika. Hajdúságról ezúttal lakodalmas dalokat énekel Tóth Lilla, Dudás Klára játéka nyomán pedig csurgói citeradallamokat ismerhet meg a közönség. A délvidéki moholi dalokat Bacsa Flóra adja elő. Palócföldet a Fölszállott a páva népzenei versenyből is ismert Haraszti ikrek ezúttal Mária énekekkel képviselik. Emellett moldvai és bukovinai dallamok, szerb tamburamuzsika, valamint mezőségi énekek és vonószene is hallható az albumon.” A sorozat jelentős múltra tekint vissza, az első – még bakelitlemez – 1983-ban, a legelső Táncháztalálkozót követően jelent meg a Hungarotonnál, s az akkori legjobb előadók egy-egy számmal szerepeltek a felvételen. Az 1990-es években Eredics Gábor irányításával a Magyar Művelődési Intézet folytatta a hanganyag szerkesztését és kiadását. 2001-től a megalakuló Hagyományok Háza vette át a sorozatot, amit azóta is töretlen koncepcióval, arculattal gondoz. Árendás Péter, a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője 2000 óta szerkeszti a kiadványt.

Módosítás dátuma2019. április 29.