Folytassa Vajdaság! Tematikus nap a Hagyományok Házában

2019 március 5.

A Muravidék-nap adventi sikere nyomán március 9-én a Budai Vígadó a Vajdasági-napnak ad otthont. Az egész napos rendezvényt népzenei események, gyermekprogramok, gasztronómiai bemutatók teszik változatossá.

Május 9-én a Vajdaság mutatkozik be a fővárosban. A Hagyományok Háza nemrégiben felújított Corvin téri székházában egész napos program várja az érdeklődőket.

A megszokott módon a gyermekprogramok nyitják a műsorfolyamot, ebédidőben a gasztronómia kerül a középpontba, ezt követi a tamburás mesterkurzus, folklórgyűjtés-bemutató, délvidéki régiók bemutatkozása, valamint a vajdasági tánctanítás. Az estet „Örökségünk” – a Vajdasági Nagyzenekar koncertje, majd az elmaradhatatlan táncház zárja.

A jeles nap számos délvidéki településnek nyújt alkalmat gazdag hagyományának  bemutatására – avat be a részletekbe Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. – A programot a tavaszvárás és a húsvétra készülődés szövi át. A gyermekek Csonti Melindától a Népművészet Ifjú Mesterétől leshetik el a tojásírás rejtelmeit, érdekes színfoltja lesz a napnak a Vajdaságban igen elterjedt tamburazene népszerűsítése. Resócki Rolland a Tisza-menti táncok kutatója és tanára előadással egybekötött tánctanítása is igazi különlegességnek számít. Dr. Raffai Judit szabadkai népmesekutató és múzeumpedagógus a vajdasági mesemondókról, valamint a mesegyűjtésekről tart előadást.”

A nyugat-bácskai Kupuszina énekekkel, táncokkal, míves viseleteivel mutatkozik be, s vendégként érkezik Budára a Csizmadia házaspár is; lányuk, Anna a Fölszállott a páva vetélkedőben vált ismertté.

A vendégeket kulináris csemegék is várják: Dubacz Éva mákos rétest süt, a Hertelendyfalváról érkező Varga Erzsébet szentjánoskenyeres gőzfánkot készít, a borász Smit család pedig borkóstolót tart.

A Tematikus nap-rendezvénysorozat októberben a Felvidék bemutatkozásával folytatódik.

Információk: https://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13750/

Módosítás dátuma2019. március 5.