Fonó Zenekar, Pál Eszter, Muzička (SK): Felföldi utakon

2022 december 7.

2022/12/16, 19:30 – 21:00, Magyar Zene Háza Koncertterem

Jegyárak: 4000 Ft, 5000 Ft (támogatói jegy)

Jegyvásárlás

A Magyar Zene Háza Tájak és zenéik című tradicionális magyar népzenei sorozatában ezúttal a Felvidék szerepel a fókuszban. A Felföldi utakon című esten Agócs Gergely és formációja, a Fonó Zenekar a házigazda, a szlovákiai táncházmozgalom egyik úttörő együttese, a pozsonyi Muzička zenekar és Pál Eszter énekes a vendégek.

Agócs Gergely így foglalja össze az est lényegét:
„1985 nyarán, középiskolás diákként indultam először népzenei gyűjtőútra. Az akkori lakóhelyemtől, Fülek városától 5 kilométerre található Füleksávolyba vettem az irányt. Gyalog mentem, kölcsönkapott kazettás magnetofonnal és kazettával felszerelkezve. A dalok, amiket első gyűjtőutamon rögzítettem, azok egyszerű, letisztult előadásmódja, a szívélyes fogadtatás és egyáltalán, a gyűjtés varázslatos hangulata meghatározták a későbbi érdeklődésem, szakmai irányultságom fő irányát. A népzene gyűjtését hivatásomnak választottam. Az első gyűjtéseim a Fülek környéki falvak vokális hagyományát rögzítették, de a figyelmem az instrumentális zenefolklór irányába is kiterjedt. A dalok felvételei mellé, a környék pásztorainak jóvoltából a szaporodó kölcsönkazettákra csakhamar került tárogató-és furulyajáték, majd egy év sem telt el, és gyűjteményemben már hivatásos cigányzenészek felvételei is szerepeltek.

A gyűjtéseim az 1990-es évekre kiterjedtek a szlovákiai magyarlakta régiók teljes területére, de az érdeklődésem ekkor már kinyílt a szlovák, a cigány, majd később a szlovákiai ruszin, német, horvát és gorál zenefolklór irányába is. A népzenei magángyűjteményem ma több mint 180 szlovákiai településről tartalmaz zenefolklorisztikai adatokat. A „Felföldi utakon” című produkcióban nagyrészt az elmúlt 37 esztendő során rögzített népzenei felvételeim alapján készült összeállítások segítségével szeretnénk bemutatni e táj népzenei arculatát. Nagy örömömre szolgál, hogy saját társulatom, a Fonó Zenekar tagjai mellett a koncerten közreműködik a szlovák táncházmozgalom egyik úttörő formációja, a pozsonyi Muzička zenekar, valamint velünk lesz a kárpátaljai származású Pál Eszter énekes is.”

ének: Pál Eszter
bőgő, ének: Peter Obuch
hegedű, kontra, ének: Michal Brdársky
hegedű, kontra, ének: Martin Brunovský
hegedű, ének: Ladislav Fekete
hegedű, ének: Ivan Hanula
hegedű, ének: Tomáš Brunovský
bőgő, harmonika: Kürtösi Zsolt
cimbalom: Tárkány-Kovács Bálint
brácsa, dob: D. Tóth Sándor
hegedű: Gombai Tamás
hegedű: Pál István ‘Szalonna’
furulya, flóta, fujara, duda, tárogató, ének: Agócs Gergely
ének: Navratil Andrea
harmonika: Pál Lajos

Módosítás dátuma2022. december 7.