Fonográf, 3X50 – A XII. komáromi seregszemle

2023 november 20.

Tizenkettedik alkalommal rendezik Révkomáromban november 22-25. között a Fonográf Fesztivált, aminek támogatói között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia is fontos szerepet tölt be. Az elmúlt év sikere nyomán is nagy az érdeklődés a találkozó iránt. A részletekbe Lakatos Róbert főszervező avatja be az Olvasót.

„Három helyen, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, a Tiszti pavilonban és a Rév –  A Magyar Kultúra Házában rendezzük a XII. Fonográf Fesztivált. Idén az „50.” szám jegyében tervezzük a seregszemlét. Az első koncert a Muzsikás 50, az utolsó pedig Lakatos 50 elnevezést kapta. Azért van némi különbség a két, – számmal jelzett – program között: a Muzsikás együttes 50. születésnapját jelzi az első, a második pedig az én születésnapomhoz kötődik. Az elmúlt évben kicsit szakítottunk a hagyománnyal, és ’közönségbarátabbra’ – gondolok itt Boban Marković együttesének, vagy a Budapest Bárnak a meghívására – állítottuk össze a programokat.

Idén a szervezés során próbáltunk a kezdetekhez visszatérni, a népzenét, vagy olyan tradicionális zenét játszó, illetve abból kiinduló együtteseket hívtunk meg.   Minden bizonnyal a közönség meleg szeretettel fogadja a már említett Muzsikást, a Tükrös Zenekart és az Üsztürü Zenekart is. A komáromi zsidóság a kereskedőváros történetében nagy szerepet játszott, e tradíciót a Budapest Klezmer Band meghívásával elevenítettük fel. A Győri Balettet az elmúlt évi sikeres szereplése nyomán látjuk ismét szívesen. A Fesztivál és a győri társulat közötti kapcsolódás Lajkó Félixhez kötődik, aki már háromszor lépett fel a találkozón, s a most színpadra kerülő Giselle baletthez is ő komponálta a zenét. A születésnapomhoz kapcsolódó koncertemen szeretném bemutatni azokat a fantasztikus zenészeket és együtteseket, akikhez három évtizedes szoros baráti, szakmai kapcsolat fűz. Így lép színpadra a Rév zenekar, az Eszencia zenekar (egy új lemezzel készülünk velük), a Belliczay Kamarazenekar, de ünnepelni fog velünk Pál István Szalonna, Csík János és Agócs Gergely is. Esténként táncházzal kedveskedünk az egybegyűlteknek.

Minden évben egy kiállítás megnyitóval gazdagítjuk a programsorozatot, ezúttal a Táncház Egyesületnek köszönhetően a Táncház 50 tárlatot mutatjuk be a a Városi Művelődési Központban a közönségnek. Ez a táncházmozgalomnak is igen jó reklám, mivel a Központ programjain évente 30-35 ezer ember fordul meg.

Az elmúlt évben minden rendezvényünk teltházas volt, ez köszönhető a tavaly bevezetett – kedvező feltételű belépést biztosító – fesztiváljegynek is. Idén is szépszámú vendégsereget várunk Felvidékről és Magyarországról.”

Módosítás dátuma2023. november 20.