Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet

2021 június 16.

A Gombaszögi Nyári Tábor 2005 óta a szlovákiai magyar ifjúság hagyományos találkozóhelye. A nyári szabadegyetem, fesztivál és diáktábor évente július második hetében kerül megrendezésre Gombaszögön. Célja a fiatalság széleskörű összefogása, egy értelmiségi találkozóhely kialakítása a Pozsonytól Nagykaposig terjedő régióban. A tábor 2010 után vált tömegrendezvénnyé, s mára már több mint napi 5000 látogatóval büszkélkedhet. Az évek során miniszterek, tudósok, írók, neves zenészek és ismert közéleti személyiségek fordultak meg a táborban. A tábor szervezői a Sine Metu Polgári Társulás, a Diákhálózat, valamint további mintegy 30 polgári társulás és egyesület.

A párhuzamosan zajló tábori programokat beszélgetések, vitafórumok, színházi és egyéb előadások, kézműves foglalkozások, koncertek és táncoktatás alkotja, melyek helyszínéül előadói színpadok és tematikus sátrak szolgálnak. Ilyen a Közbeszéd, az Irodalmi Szemle sátor, a Pajtaszínház, valamint négy zenei színpad, melyek egyike a FolkSzöglet.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-as évben már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

Az ötnapos fesztivál folyamán 12-14 népzenei és világzenei koncert, tánctanítás, táncház, kézműves foglalkozás, mesekocsma és fotókiállítás várja az érdeklődőket.

Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát.

A FolkSzöglet YouTube csatornája

Módosítás dátuma2021. június 18.