Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2022

2022 április 28.

Összeállt a FOLKSZÖGLET 2022-es programja. A gombaszögi Folkszöglet a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia tevékenységének köszönhetően idén is nagyon gazdag programmal várja az érdeklődőket.

A FolkSzöglet első ízben 2017-ben egyéni kezdeményezésre került megrendezésre egy négy estéből álló népzenei koncert- és táncházsorozat formájában, mely nagy sikert aratott a táborozók körében. Ennek köszönhetően a 2018-as évben már a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vállalta fel a program szervezését és lebonyolítását a tábor egész időtartama alatt.

Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. Az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncerttel, tánctanítással és táncházakkal, kézműves foglalkozásokkal, fotókiállítással és a folkkocsmával várjuk az érdeklődőket.

A Csoóri Sándor Alap 2020/21-es, és 2021/22-es támogatásának köszönhetően öltözőkkel és zenekari backstage-el bővítettük a FolkSzöglet-pajtát, hogy a jövőben táncos produkciókkal egészülhessen ki az előadók sora, és méltóbb környezetben rendezhessük meg a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb programhelyszínét.

A FolkSzöglet egy népzenei mesterkurzussal kezdődik, mely Várhosszúréten és a gombaszögi FolkSzöglet-pajtában valósul meg július 9. és 12. között.

A FolkSzöglet Tábor programjai a Hagyományok Háza és a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

PROGRAM

július 9. (szombat) – július 12. (kedd)

NÉPZENEI MESTERKURZUS

Az oktatott anyagok: Magyarpalatka (haladó), Magyarbőd, Gömör (kezdők)
Helyszín: Várhosszúrét, Kézműves Ház (Várhosszúrét 2, 049 45, Szlovákia); Gombaszög – FolkSzöglet
Időpont: 2022. július 9–12.
Szervezők: Élő Hagyomány Polgári Társulás, Folkhont Polgári Társulás, Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

Oktatók:
Codoba Martin Florin, Halmos Attila “Csiga”, Lakatos Róbert – hegedű,
Árendás Péter, Mester László “Pintyő” – brácsa;
Tóth Máté – bőgő;
Nádasdy Fanni – ének

A táncházak oktatói:
Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté, Répássy Ivett, Kristóf Bálint

Kézműves foglalkozások:
a Gömöri Kézműves Társulás tagjai

július 12. – kedd

16:00 - TÁNCTANÍTÁS

A délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a Codoba Martin Florin palatkai prímás és barátai.
Táncoktatók: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté, Répássy Ivett, Kristóf Bálint

19:00 - KALLÓS ZOLTÁN EMLÉKKONCERT

A Várhosszúréten 2022. július 9-12. között megrendezésre kerülő Népzenei Mesterkurzuson oktató muzsikusok közös koncertje. A koncertet a nemrégiben elhunyt mezőségi néprajzkutató, népzenegyűjtő Kallós Zoltán emlékének ajánljuk.
Közreműködnek:
Codoba Martin Florin, a magyarpalatkai hagyományőrző zenekar prímása, a palatkai cigányzenész dinasztia ötödik generációjának tagja,
Halmos Attila “Csiga” – hegedű,
Lakatos Róbert – hegedű,
Árendás Péter – brácsa,
Mester László “Pintyő” – brácsa,
Bognár András – nagybőgő,
Kacsó Hanga Borbála – ének,
Berecz András – ének.
A koncert során bemutatkoznak a táborban résztvevő zenész és énekes növendékek is.

21:30 - TÁNCFÓRUM EST - CSÁNGÁLLÓ ZENEKAR (koncert)

A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult. Zenéjükben a gyimesi és moldvai csángók világa, valamint a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, mely szabad improvizációval, komponálással és énekkel válnak egy új egésszé. Folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtő útra, hogy eredeti környezetből merítsenek inspirációt. Első lemezük 2016-ban jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton… címmel. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatás albumára. A zenekar tagjai: Sára Csobán (szaxofon, kaval), Bagi Bálint (tárogató, furulyák), Gárgyán Zoltán Tamás (klarinét, doromb), Telegdi Gáspár (harmonika), Bősze Tamás Jean-Pierre (ének, ütősök), Vellner Balázs (gardon, ütősök)

23:00 - TÁNCHÁZ

Az éjszakai táncházban muzsikál Codoba Martin Florin palatkai prímás és barátai és a Csángálló zenekar.
Táncoktatók: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté, Répássy Ivett, Kristóf Bálint

július 13. – szerda

15:30 - KALOTASZEGI LEGÉNYES WORKSHOP és TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításnál muzsikál a rozsnyói SAJÓ BANDA.

17:00 - FOLK-KOCSMAKVÍZ

Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó társaságot várunk a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvízére!
Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakítottuk ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát csupa, kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek.

19:00 - POKLADE ZENEKAR (koncert)

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.
Tagok: Balog Tamás Cérna – prímtambura (prímás); Róka Roland – prímtambura; Cselinácz Marko – harmonika, ének; Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének; Pávkovics István – basszprímtambura, harmonika, ének; Bischof Dávid – tamburabőgő; Bóka Balázs Andor – tamburabrács; Gráf Vivien – ének

21:30 - BANDA Slovakia (koncert)

A BANDA stílusa a szlovák tradicionális népzene hagyományaiból táplálkozik, de minden irányban túllépi ezeket a zenei határokat. Szárnyalás közben felkapja a blues, a jazz, a balkáni, a kelta és a latin zene elemeit. A cimbalom, brácsa, hegedű, nagybőgő, helikon harmonika, mandolin, buzuki, dob és az énekhang akusztikus összhatásával játékos könnyedséggel hoznak létre több stílusú és nemzetiségű zenei fúziókat: morva hegyi táncdallamok peregnek egy reggae ritmuson keresztül, organikus hip-folk lágyan hajt egy panaszos ukrán balladát. Eddig két albumot adtak ki, az első Jedna címet viselő 2011-ben bekerült a World Music Charts Europe első tízes listájába, míg a második, a HraBanda megismételte ezt a bravúrt 2014-ben, és bekerült az év legjobb albumai közé az NPR Global Village Radio Show-jában.
Tagok: Samuel Smetana – hegedű, mandolin, buzuki, tambura, ének; Alžbeta Lukáčová – cimbalom, harmonika, ütőhangszerek, ének; Ivan Hanula – brácsa, mandolin, buzuki, ének; Peter Obuch – basszusgitár, ének; Ajgi – dob, ütőhangszerek, ének; Eva Brunovská – ének, billentyű

23:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
Az éjszakai táncházban muzsikál a SAJÓ BANDA.

július 14 – csütörtök

15:30 - KALOTASZEGI LEGÉNYES WORKSHOP és TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

17:00 - FOLK-KOCSMAKVÍZ

Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó társaságot várunk a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvízére!
Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakítottuk ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát csupa, kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek.

18:30 - NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA (koncert)

A zenekar elsősorban magyar népzenével és kávéházi cigányzenével foglalkozik. Az együttes célja a jóízű muzsikálás, valamint a Kárpát-medence páratlan zenei hagyományainak a zenekar képére formált bemutatása, egyszersmind nemzeti kultúránk népszerűsítése. A zenekar tagjai: Nagy Csomor András (hegedű, ének), Nagy Csomor István (hegedű), Vörös Dániel (nagybőgő), Lajti Gergely (cimbalom), Lajti Ákos (brácsa), Babindák István (klarinét, szaxofon), Lakatos Lili (ének), Szabó Kincső (ének), Nagy Csomor Ildikó (ének).

20:30 - TÜKRÖS ZENEKAR (koncert)

A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még elő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a városi, komolyzenei háttérből érkező fiúkat a népi hagyomány mellett. Pédaképeik a régi falusi bandák, ahol összeszokott kamarazenélés és a muzsikusok táncot szolgáló szerepe jellemző.
Tagok: Halmos Attila – hegedű, ének; Koncz Gergely – hegedű; Árendás Péter – brácsa; Liber Endre – cimbalom; Lelkes András – nagybőgő

22:30 - GÓBÉ (koncert)

A 2007-ben alakult Góbé zenekar merészen, kísérletező kedvvel nyúl az autentikus zenéhez. Akusztikus hangszereken népdalokat játszanak, megkötések nélkül, könnyűzenei stílusok között kalandozva. Olyan “népi popzenét” alkotnak, amely szórakoztató és kortárs, de megőrzi tradicionális gyökereit. Céljuk, hogy közelebb hozzák a népzenét, valamint hidat építsenek a különböző zenei színterek közé. Formabontó koncertjeikkel, eklektikus lemezeikkel rendhagyó színfoltjai a világzenei szcénának.
Tagok: Rigó Márton – hegedű, brácsa, vokál; Várai Áron – ének, furulya, duda; Vizeli Máté – brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál; Egervári Mátyás – cimbalom, tamburabrácsa, dudák, furulya, fuvola; Czupi Áron – dob, ütőhangszerek, vokál; Hegyi Zoltán – nagybőgő

24:00 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

július 15. – péntek

16:00 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint, Domján Deni, Domján Máté
A délutáni 16:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

17:00 - MESEKOCSMA FELNŐTTEKNEK

20:00 - MUZSIKÁS EGYÜTTES (koncert)

Röpülj, madár címmel Muzsikás népzenei koncertje Kacsó Hanga énekesnővel és Berecz István táncossal.
A több, mint 40 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.
Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, több fellépésük volt a New York-i Carnegie Hall-ban. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok.
Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.

22:00 - FANFARA TRANSILVANIA (koncert)

Az erdélyi Kudzsirban működő Fanfara Transilvania Fanfara Galan néven is ismert, lévén a Galan család több nemzedékét foglalja magába. Képzett zenészek mind, akik nemcsak az erdélyi és a moldáviai, a tradicionális falusi és a modern városi repertoárban jártasak, de a Balkán cigányzenéjének valamennyi örökzöldjét is kívülről fújják, legyen az Bregovic- vagy Boban Markovic-szerzemény. Falusi lagzikban és világvárosok fesztiváljain éppúgy megbecsülik őket, mert bárhová is hívják, garantáltan magukkal ragadják a rezes roma zenék táborát.

23:30 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

július 16. – szombat

15:00 - PAÁR JULCSI - HANGOLÓ: KEREKERDŐ (mesekoncert, családoknak)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi.
Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján.
Paár Julcsi – Hangoló : Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik.
Közreműködnek: Paár Julcsi – ének, mese; Csernók Klára – hegedű; Papp Endre – brácsa; Szabó Dániel – cimbalom; Bognár András – bőgő; Csiki Gergely – tánc

17:00 - TÁNCTANÍTÁS

Házigazdák: Répássi Ivett, Kristóf Bálint, Domján Deni, Domján Máté
A délutáni 17:00-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

18:00 - MESEKOCSMA FELNŐTTEKNEK

19:00 - SAJÓ BANDA (koncert)

A Sajó Banda 4 éve, 2018 nyarán alakult Rozsnyón. A zenekar létrejötte egyrészt a Borostyán Néptáncműhely széleskörű támogatásának, másrészt pedig a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által működtetett felvidéki népzeneoktatás elindulásának köszönhető. A Sajó Banda repertoárját felvidéki, anyaországi és erdélyi népzene alkotja, amelyet folyamatosan bővítenek a Kárpát-medence gazdag népzenekincséből. A zenekar különlegessége, hogy valamennyi tagja néptáncos, így a mindenkori közönségnek koncert, táncház, és hangszerbemutató mellett tánctanítást is tudnak nyújtani.
A zenekar vezetője Kristóf Bálint, mentoruk ifj. Gelencsér János.

23:00 - PARNO GRASZT (koncert)

A „Parno Graszt“ együttest 1987-ben alapították. Kevés olyan autentikus cigányzenekar van, amelyik azután is meg tudja őrizni tisztaságát, miután igazán népszerűvé vált. Sokan elfelejtik, honnan jöttek, hova tartanak és az, ami egykor a hangszerek kíséretében őszintén rezgett a torokban, idővel megkopik, és egyre hamiskásabban szól.
A Parno Graszt szerencsére az a csapat, amelyik meg tudta őrizni azt a kedvességet, azt az egyszerűséget és vidámságot, ami zenéjüket leginkább jellemzi. Ez a banda eszelősen szerethető, és pont azért, mert nem akarnak mások lenni, mint akik. Nem akarják hagyományörző cigánydalaikat túlcifrázni, mert tudják, mekkora energia lakik fülbemászó dallamaik letitsztultságában.
Koncertjeik alkalmával megelevendik a vidéki kocsma pálinkaleheletű hangulata, zörögnek a szekerek, pörögnek a szoknyák és suhognak a falevelek. Amikor először hallottam őket, nem tudtam betelni a látvánnyal, a zenészek szendvedélyesek, a szemek izzanak, az énekes asszonyok csípői ringanak. Ha némajáték lett volna, akkor is elnéztem volna őket órákig. A kannás egyszerre két kannán játszik, a szájbögő futamok megunhatatlanok, a dalszövegek klasszikusok, a taktus pedig előbb utóbb bárkit táncra perdít.
Tagok: Oláh József – ének, gitár, tambura; Oláh Viktor – ének, gitár, tánc; Horváth Sándor – ének, kanál, tánc; Jakocska János – ének, gitár; Oláh Heléna – ének, tánc; Váradi Mária – ének, tánc; Oláh Krisztián – tangóharmonika; Oláh János – nagybőgő; Németh István – szájbőgő, kanna

00:30 - TÁNCHÁZ

Házigazdák: Baráth Kitti, Konkoly László, Domján Deni, Domján Máté
Az éjszakai táncházban muzsikál NAGY CSOMOR ANDRÁS ÉS ZENEKARA.

A FolkSzöglet YouTube csatornája

Módosítás dátuma2022. július 1.

    Related Posts

    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2023
    A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022
    Töredék létszámmal, töretlen lelkesedéssel
    Ízelítő a Hagyományok Háza gombaszögi programjaiból