Gyökér adja fáját, fája adja ágát – Fábián Éva koncertje mestereivel és tanítványaival

2020 március 5.

A Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozatának következő vendége Fábián Éva. A neves énekes a március 7-ei előadásával a nagy elődök emléke előtt tiszteleg, s természetesen a tanítványait is színpadra szólítja.

A Hagyományok Háza 2012 óta rendezi meg a Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Március 7-én a közönség előtt Fábián Éva népi ének tanár, énekes és mesemondó előadóművész lép fel, aki az elmúlt 45 évben számtalan tanítványának adta át a népzene szeretetét. A művészt az est programjának összefoglalására kértük meg.

„Mint a sorozat címében is szerepel, én is hívtam mestereket: Gyimesből – ahogyan tanítványaim szólítják – Dankó Eszti nénit, a mezőségi Magyarszovátról Papp Erzsi nénit, akinek édesanyja is nagyon szépen énekelt, s korábban mindkettőjüktől gyűjtöttünk. Bukovinai székelyként, szűkebb hazámból, Tolna megyéből Hajdú Józsefné Margit nénit várom, aki nemcsak szép stílusban, de szép hangon is énekel. A tanítványok sorában régi és mostani tanítványok, kolléganők, – akiket egykor még okítottam, de már együtt dolgozunk – is szerepelnek, legtöbben a kis otthonunkhoz, az Óbudai Népzenei Iskolához kötődnek. Pályámat felidézve, az Egyszólam együttesből is érkeznek; az Egyszólam Népzenei Táborba rendszeresen hívjuk a már említett mestereket, ahol egy héten keresztül tanulunk tőlük. Pedagógusként ezt tartom a népzenetanulás leghatékonyabb és legintenzívebb módjának.

A szombati programot mestereink köré építjük fel: egy bukovinai székely összeállítással kezdünk, s talán a legendás Nyisztor Bertalannéról is be tudunk játszani filmanyagot, aki 82 évesen szerepelt nagy sikerrel a Röpülj Páva versenyen, 1978-ban. Tőle még szintén gyűjtöttem, s egyben nagyon sokat is tanulhattam. Egy pusztinai kislány is fellép, aki még a nagy öregektől tanulhatta a moldvai népdalkincset. Ezt követi a széki összeállítás, s mivel aznap a Hagyományok Házában somogyi tematikus nap lesz, az előadásban egy kis ’Somogyot’ is felvillantunk.”

Fábián Éva 1975-ig a Tolna Megyei Bukovinai Székely Hagyományőrző csoportjának énekese, mesemondója, majd a Kalamajka zenekar és az Egyszólam zenekar énekes-gardonos mesemondója. Munkásságát 1979-ben a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel, 2009-ben Életfa-díjjal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium életmű-díjával ismerték el.

1999-től az Óbudai Népzene Iskola népi ének tanára, de oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. A Hagyományok Házában hagyományos mesemondást tanít.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/gyoker-adja-fajat-faja-adja-agat-fabian-eva-koncertje-mestereivel-es-tanitvanyaival

Módosítás dátuma2020. március 10.