Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny

2018 május 24.

A szlovákiai magyarság közművelődési szakemberei körében 2010-ben fogalmazódott meg az igény egy önálló arculattal és helyszínnel rendelkező országos népmesemondó verseny létrehozására, melynek célja a magyar prózai népköltészet és hagyományos mesemondás megismerése, elsajátítása és népszerűsítése.

A magyarság kiemelkedő néprajzkutatójáról és folklórgyűjtőjéről elnevezett Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny első ízben 2010-ben, Dunaszerdahelyen került megrendezésre. A rendezvény főszervezője a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, ötletgazdája és szakmai vezetője Varga Norbert, médiapartnere a Magyar Interaktív Televízió és a Ma7 médiacsoport, 2017-től szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia. A megmérettetés öt kategóriában és három fordulóban zajlik, évente 500-600 diák és 90-100 oktatási intézmény vagy kulturális szervezet részvételével. A verseny országos döntőjének 2012-től Rozsnyó városa ad otthont.

2017-től a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szakmai partnereségének köszönhetően az országos döntő egy kétnapos, fesztivál jellegű és hangulatú rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol meseszínház, népzenei koncert, kézműves foglalkozások, népi ételkóstoló, daltanítás, hangszerbemutató, játszó- és táncház várja a döntőbe jutott 80-90 legjobb mesemondót és felkészítőiket. A verseny 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem került megrendezésre. Az idei területi előválogatók október folyamán jelenléti és online formában zajlanak, a döntőre november elején került sor, ugyancsak online módon.

Módosítás dátuma2021. október 4.