„Itt a zászló, csak, legények alája” * – Nemzeti ünnep a Hagyományok Házában

2022 március 9.

A Hagyományok Háza igényes műsorkínálattal két helyszínen és online várja az ünneplő közönséget a március 15-ei héten. A palettán gyermekműsorok, népművészeti programok, házimuzsikálás és a Magyar Állami Népi Együttes összeállítása szerepelnek.

Ötnapos műsorsorozattal emlékezik a Hagyományok Háza az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Március 11-én délelőtt az Intézmény iskolai csoportok programjára, délután pedig családi népművészeti programra várja az érdeklődőket. Tíz órakor kezdődik a Jönnek a huszárok! című összeállítás Navratil Andrea és a Békás Banda új rendhagyó ismeretterjesztő, énekes-mesés zeneórájával, valamint az azt követő énektanulással és verbuválással. Azután az egybegyűltek kézműveskedéssel idézhetik fel a forradalom és szabadságharc dicső emlékét. 

Délután öt órakor a gyermektáncház tárja ki kapuit. A szervezők szeretettel várják azokat a játszani, táncolni, énekelni és kézműveskedni vágyó gyerekeket szüleikkel, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival.

Március 15-én, este hét órakor a nézők online tekinthetik meg a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadását. Az összeállítás a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc nyelvén; a nemzeti tánc kialakulásának, majd a szájhagyományban való továbbélésének állít emléket. Az est folyamán azok a régies táncok villannak fel, amelyeket a romantikus mozgalom forrásul használhatott fel a nemzeti egység megteremtése érdekében. Az ugrós, vonulós páros táncok mellett legnagyobb benyomást az egykori katonatáncokból kialakult szóló férfitáncok tették a kortársakra. Ezért a reformkorban a katonai sorozás, a verbuválás alkalmával használatos lassú, nemes veretű verbunk-tánc és zenéje vált a magyar karakter leghitelesebb kifejezőjévé. Az ebből kialakult társastánc, a palotás – a felsőbb körök társasági táncaként – jelenítette meg legsikeresebben a magyar öntudatot.

2022. március 17-én este hat órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ad otthont az Összehangoló – A Pilvax zenéje című zenés összejövetelnek. Az est a házimuzsikálások bensőséges hangulatát eleveníti fel. Ez alkalommal a zeneszerető közönség egy kettős jubileumra emlékezhet: 125 éves a tárogató, és kétszáz éve született Petőfi Sándor. A ’48-as forradalom és szabadságharcra emlékező koncerten a neves előadók, Sándor Norbert tárogatóművész és Lisztes Jenő cimbalomművész zenével és verssel idézik fel a XIX. század, s ezen belül a reformkor kulturális életét.

Részletes információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu *Petőfi Sándor: Toborzó  

Módosítás dátuma2022. március 14.