Boldogfai geló

Bódogfai geló

Bódogfai geló,
nem Rétére való.

Édes-kedves rózsám

Kötéljáték, lányok szokták játszani, egyszerre hárman. Ketten forgatják a kötelet, egy pedig ugrál. A kötélhajtók a játék indításaként a következő mondókát mondják:
Édes-kedves rózsám.
Mikor mész férjhez,
Hány éves korodban?

Ezután a harmadik játékos megkezdi az ugrálást, a kötélhajtók pedig hangosan számolják a sikeres ugrásokat;

– Egy, kettő, három, négy. ..

Az elrontott ugrás sorszáma adja meg az évet, amikor az illető játékos férjhez fog menni. Az ugrás eltévesztése után az ugrálást először az egyik, majd a másik hajtó végezheti.

Aranygyűrűm elvesztettem

A gyerekek kijelölnek maguk közül egy hunyót, az a „vörösbúbi” (vagy „búbi”), és egy másik játékost, akinek az lesz a feladata, hogy a gyűrűt elrejtse. Ezután a gyerekek sorba guggolnak, tenyerüket lazán összeteszik, a kijelölt játékos pedig – két tenyere között a gyűrűvel – minden guggoló kezét megérinti, majd a játékosok egyikének a kezébe csúsztatja a gyűrűt. Közben kiszámolószerűen ezt mondja:

Aranygyűrűm elvesztettem,
Eddig hiába kerestem.
Szóljon, aki megtalálta.
Cukrot nyomok a markába.

Ezután megjelenik a vörösbúbi, hogy megkeresse a gyűrűt. A keresést a következő kiolvasóval végzi:

Itt csörög, ott csörög.
Itt add ki!

Akinél a hunyó megtalálja a gyűrűt, az lesz az új vörösbúbi. A búbinak három élete van, vagyis háromszor jöhet a gyűrűt keresni. Ha harmadszori próbálkozása is sikertelen, a gyerekek „lefejezik”: megfogják mindkét oldalról, s valaki a tenyere élével néhányszor a tarkójára üt. A lefejezés egyúttal azt is jelenti, hogy az illető búbi kiesett a játékból. Új búbinak az megy ki, akinek a kezében van a gyűrű.

Gombócjóslás

Általában karácsony előtt játszották fiatal, eladó leányok. A jóslást végző leány apró gombócokat gyúrt, összesen tizenhármat. Minden egyes gombóc közepébe beletett egy papírdarabkát, melyre előzőleg egy-egy fiúnevet írt. Ezután a forrásban lévő vízbe beleszórta az összes gombócot, és ezt mondta:

Gyuri, Endre, Laci, Béla,
Feri, Jóska,
Legyetek ám velem jóba.
Aki engem nagyon szeret.
Annak adom a nevemet.

A víz felszínére leghamarabb feljövő gombócot a leány kivette a fazékból, majd kettétörte. Amilyen nevet talált a gombóc közepében, olyan nevű férjre számíthatott.

A gyerekek egyike elmondja a rigmust, mire mindenki elhallgat.

Kertek alatt jártam,
férges kutyát láttam,
aki leghamarabb megszólal,
az eszi meg a férges kutyának a szalonnáját!

Aki elsőnek szólal meg, azt a többiek kinevetik és kicsúfolják. („Te eszed meg!”)

Cica-mica,
törött pálca,
fölmászott a futókára,
sicc!

Jézus, Mária,
ördög van a házba’,
a kaptafát rágja,
csirizt ropogtatja.
Orra hegyes, szeme fényes,
Jézus, Mária, mindjárt megesz!

Nem én vótam

Ha a gyerekek valami rosszat vagy huncutságot követtek el, például kitörték az ablakot, elcsentek vagy elrejtettek valamit, ha rájuk akarták bizonyítani a vétséget, a következő versikét mondták vagy énekelték:

Nem én vótam, ördög vót,
keze, lába tűzbe’ vót.

Egyszer egy időbe’
szilágyi erdőbe’
szúnyogok röpködtek,
szarkák verekedtek.
Előjött a kopasz barát,
kivette a szalmakardját,
levágta a szúnyog nyakát.
Bagolyt küldtek orvosért,
míg a bagoly odavolt,
tücsök mondta: ammen!

Ülve vagy (ritkábban) guggolva játsszák, fiúk, lányok egyaránt.

Dobások:

1. A játékos öt kavics közül egyet a jobb kezébe vesz, a többi négyet pedig a földre helyezi. Azután a kezében tartott kavicsot feldobja, a földön fekvő négyet gyorsan felkapja, s végül a visszahulló kavicsot elkapja.
2. Három kavics a földön, kettő a játékos kezében. Ezeket feldobja, a lenti hármat felkapja.
3. Két kavics a földön, három a játékos kezében. Most hármat kell egyszerre feldobnia, illetve kettőt felkapnia a földről.
4. Egy kavics a földön, négy pedig a játékos kezében. A játékos feladata, hogy a feldobott négy kavics együttes röpideje alatt a földön fekvő egyet elkapja. Aki a dobást elrontja, az kap egy rossz pontot, s a kavicsokat át kell adnia a szomszédos játékosnak, akinek a dobásokat hasonlóképpen kell elvégeznie. A hibázónak – ha újra rákerül a sor – mindig elölről kell kezdenie a játékot. A játékban az győz, akinek a legkevesebb pontja van.