kedd, szeptember 21, 2021
Hajvillő-banya

Bodokon a két világháború között délután jártak hajvillőzni, mert akkor volt náluk is nagymise.

Szabóné Gyepes Erzsébet, Srankóné Fehér Rózsi, és Gyepes Anna így emlékezett a hajvillőzésre:

„Vecsernye (litánia) alatt fölöltöztettük a banyát, és azzal az egyik falu végéről végigjöttünk az utcán, le a rétekre, és a patakba befojtottuk. Mikor a banyát vittük, nem énekeltünk, akkor csak szaladtunk le az utcán. Ahová nézett a banya, ott megdögőtek a tyúkok. Akire haragudtak, annak az udvarába beforgatták, hogy dögöjjenek meg a tyúkjai.
Az én időmben egész nagy lányok is jártak. Banyát csak egyet vittünk a faluban, azzal minden utcasort végigjártunk. A saját sorunkban nem forgattuk be a banyát, de a másik utcában bizony befordítottuk, osztán gyorsan szaladtunk vele a vízhez, hogy a dögvész kerülje el a falut. A pataknál levetkőztettük a banyát, a botot meg a zsupot beledobtuk a vízbe.”

A banyát kivitték, aztán a lányok a saját utcájukba mentek hajvillőzni. Először feldíszítették a fűzfaágat: színes szalagokat, pecsétes hajkötőket kötöztek rá, amit otthonról vittek magukkal. A szép hajvillőn csak pecsétes hajkötők voltak – itt az volt a szép. A hajvillő mindig elöl ment, egy lány vitte, de váltakoztak a lányok. Hátul ment két kislány a kosárral, amibe a tojást gyűjtötték. Minden ház előtt megálltak és beköszöntek:
– Dicsértessák az Úr Jézus Krisztus! Van magoknak virágvasárnapjok?
Ha a gazdasszony kiszólt, hogy: Van!, akkor elkezdték az éneket. Ha nem jött ki senki, nem fogadták, nem adtak tojást, akkor azokat kiénekelték:
– Ha nem tojnak a tyúkjaik, tojjanak a kakasaik, haj, villő!
A hajvillősök mindig nyers tojást kaptak, kis pénzt, esetleg édességet, almát stb. Amikor végigjárták az utcát, amit kaptak, azt maguk között elosztották. Valamikor nagyon örültek a tojásnak is, mert azt meghímezték az öntözőknek.

Bodokon napjainkig élő szokás, kisebb változásokkal megszakítás nélkül minden évben hagyományosan elvégzik.

Három bukor saláta

Három bukor saláta,
három kislány kapálta.
Három kislány lipitajtoma,
zimizumi zajlapi tajtom a kapálta.

Nem kő nékem saláta,
csak az, aki kapálta.
Csak az, aki lipitajtoma,
zimizumi zajlapi tajtom a kapálta.

Három bukor ribizli,
három kislány szëmezi.
Három kislány a lipitajtoma,
zimizumi zajlapi tajtom a kapálta.

Nem kő nékem ribizli,
csak az, aki szëmezi.
Csak az, aki lipitajtoma,
zimizumi zajlapi tajtom a kapálta.

Járd el dőre

Járd el dőre, ha nincs eszed,
ami volt is, mind elveszett.