hétfő, szeptember 20, 2021

Kicsi-kacsi tó

2021 január 1.

Kicsi-kacsi tó

A gyerekek körbe, félkörbe, vagy sorba állnak, aztán kijelölnek maguk közül valakit, aki elmondja a kiolvasót. Ha nem tudnak megegyezni a jelölésben, akkor a legidősebb vagy legfiatalabb játékost bízzák meg a kiszámolás végrehajtásával.
Minthogy általában több kiolvasó-versikét ismernek, a kiszámoló közli a többiekkel, hogy melyiket fogja elmondani. A szöveget apró egységekre tagolva mondja, s minden egység kimondásakor kezével megérint egy-egy játékost, vagy egyszerűen csak rájuk mutat. A mondókát saját magán kezdni, esetleg bal kéz felőli szomszédján, majd körbe folytatja.
Akire a kiolvasó utolsó mértékegysége (negyed) jut, az kiesik vagy félreáll a körből. Ha a kiszámolást végző játékosra jut az utolsó szótag, két megoldás lehetséges. Vagy folytatja a kiszámolást oly módon, hogy magát kihagyja belőle, vagy egy másik játékos – rendszerint az eddigi kiszámoló bal oldalán álló – veszi át a kiszámoló szerepét.
Aki utolsónak marad a körben, az lesz a kergető vagy kereső, illetve fogó vagy hunyó. A hosszabb kiszámolókat általában csak egyszer mondják el.

Kicsi-kacsi tó,
akire jön tizenhárom,
az lesz a fogó.
Egy, kettő… tizenhárom!

TípusKiolvasók, kisorsolók
Korosztály3-4 év / 5-6 év
ÉvszakTavasz / Nyár / Ősz / Tél
TelepülésAlsóhatár [Dolný Chotár]
Módosítás dátuma2021. február 25.