szombat, április 17, 2021

Pilickézés (pickézés), lapanyázás

2021 február 9.

A lányok és fiúk közösen, a szabadban, tavasztól őszig játsszák ezt az eszközös játékot. Az ulicskázás részeként is játszották.

Eszközök:

  • Lapanya – 25 cm hosszú, 10–15 cm széles, nyeles, lapátszerű ütőalkalmatosság
  • Kapu – egy hosszabb fadarab vagy egy hosszúnyelű lapát, amelyet falhoz vagy fához támasztanak
  • Picek, pecek – kb. 10 cm hosszú, hüvelykujjnyi vastagságú, a két végén hegyesre kifaragott kellék (a biztonság érdekében javasoljuk a hegyes spicceket kicsit legömbölyíteni)

A játék menete
A játékot két egyenlő számú gyerekcsoport játszhatja. A kezdés jogát általában kiszámolással döntik el. Az a csapat, amelyik a játékot kezdi, az ún. „bentiek”. A falhoz vagy fához támasztott hosszú fadarab vagy lapát a kapujuk.
A „bentiek” a lapanyával kiütik a pecket, a másik csapat, a „kintiek” igyekeznek azt két kézzel, fél kézzel vagy a kötényük segítségével elkapni. Abban, hogy melyik fogás mit ér, előzőleg megállapodnak. Ha nem sikerül a pecket elkapni, akkor a kintiek oly módon próbálják lenyerni a bentieket, hogy keresztüldobják a kapun a pecket.
Ha sikerül, vagyis lenyerik őket, a két csapat szerepet cserél. Ha ez a kintieknek nem sikerül, akkor a bentiek a pecket a hegyes végével próbálják fölpöccinteni a lapanyával, és minél messzebbre elütni.

Ezt háromszor megismétlik. A távolságot megsaccolják: 20, 25, 30 – mondanak egy számot (ezalatt a lábfejhosszat értünk); ha a kintiek elfogadják a saccolt távolságot, beleegyeznek, annyi lesz az iskolájuk (pontszámuk) a bentieknek. Ellenkező esetben a távolságot leméretik velük. Ezt úgy végzik, hogy lábfejjel lemérik, azaz kilépik a távolságot, s ha az állítás nem felelt meg a valóságnak, akkor elveszítették az addig gyűjtött összes iskolájukat és a bent levés jogát, azaz a két csapat szerepet cserél.
A szabályokat mindig a játék megkezdése előtt határozzák meg, pl. a pecek megfogása jelenthet egy számot vagy szerepcserét is. Ez a játék nem volt veszélytelen, mert ha rosszul céloztak, kiüthették az ablakot vagy valakinek a szemét is.
A játéknak számos változata ismert.

 

TípusSport jellegű népi játékok
GyűjtőJókai Mária
Korosztály11-15 év
ÉvszakTavasz / Nyár / Ősz
Módosítás dátuma2021. március 24.