kedd, április 13, 2021

Urak és szolgák

2021 január 1.

Mind a fiúk, mind a lányok körében ismert labdajáték. A játék megkezdése előtt a gyerekek egymástól kb. 6-7 m-re két párhuzamos vonalat húznak, s a két vonal közti területet egy felezővonallal két térfélre osztják. A játékpálya kijelölése után két egyenlő számú csoportra oszlanak. Az egyik csoportban vannak az „urak”, a másik csoportban vannak a „szolgák”. A két csoport feláll a két térfél záróvonalára.

Ezután kezdődik a játék. Az „urak” megneveznek maguk közül valakit – általában a legügyesebb gyereket –, akire egy szolga átdobja a labdát. Ha a dobó „szolga” eltalálja a kiválasztott „urat”, akkor az kiesik, ha célt téveszt, az átdobást újra végrehajtja egy másik „szolga”. Ha a kiválasztott „úr” elkapja a labdát, előreszalad a felelzővonalig és igyekszik valakit megdobni a „szolgák” közül, akik az átdobás pillanatában szétszaladnak. Amelyik „szolgát” a labda eltalálja, az kiesik a játékból. Az illető „úr” mindaddig ismételheti a dobást, míg nem hibázik. Sikertelen dobás esetén ő is kiesik a játékból. Ilyenkor a labdát újra a „szolgák” veszik magukhoz, az „urak” megint megneveznek maguk közül valakit, s a játék a leírt módon ismétlődik.
Az a csoport győz, amelyikből több marad, illetve amelyiknek sikerül a másikat teljesen felszámolnia. Ha a játékot újrakezdik, a két csoport szerepet cserél.

TípusSport jellegű népi játékok
Korosztály7-10 év / 11-15 év
ÉvszakTavasz / Nyár / Ősz
TelepülésKisdiószeg, Németdiószeg [Malý Diosek]
Módosítás dátuma2021. február 25.