Jótékony őrangyalok – A Hagyományok Háza jótékonysági akciói

2019 december 16.

Az adventi jótékonysági kezdeményezésekből a Hagyományok Háza is kiveszi a részét. A „Légy te is őrangyal!” kis kézműves remekei és a kárpátaljai segélyakció egyaránt a rászorulók karácsonyát szépítik meg.

A Hagyományok Háza második alkalommal rendezi meg Légy te is őrangyal! címmel kézműves-karitatív foglalkozását. Előző évben – természetes anyagokból készült – babák és sünik kerültek ki a szorgos kezek közül.

„Idén megújítottuk a foglalkozást – vázolja a koncepciót Farkas Réka kulturális menedzser, programszervező. – Számítottunk azokra, akik már tavaly örömmel vettek részt a műhelymunkában, s új jelentkezőket is vártunk. Az egybegyűltek örömmel dolgoztak, lányoknak és fiúknak egyaránt hasznos, míves tolltartókat készítettek.”

December első szombatján a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében harminc érdeklődő látott munkához két csoportban. Fiser Józsefné, népi iparművész irányításával a jelenlevők fejleszthették kézügyességüket, de a cipzárvarrás fázisában a varrógéppel is megismerkedhettek.

Az elkészült tárgyak a Szülők Háza Alapítvány segítségével jutnak el gyermekotthonokban élő gyerekekhez. A pilisszántói Orosdy kastélyban a készítők és megajándékozottak közös karácsonyi ünnepen vesznek részt. Az együttlét kézműveskedéssel és karácsonyfa-díszítéssel, beszélgetésekkel telik, amit ajándékosztás és közös vacsora és karácsonyi „buli” zár. 

A másik kezdeményezésben a Hagyományok Háza dolgozói gondoltak a rászorulókra: immár harmadik alkalommal gyűjtöttek ajándékokat, ezúttal Kárpátaljára. A szervezők felhasználták Bangó Aliz fazekas helyismeretét és kapcsolatrendszerét: a művész, a ruszin hucul kerámiák jó ismerője, legutoljára a Petőfi program keretében töltött hosszabb időt Kőrösmezőn és Rahón.

A gazdag adomány javarészét használt és a kiadók által felajánlott új könyvek, folyóiratok, írószerek, fénymásolópapír, alsó tagozatos fejlesztő füzetek, logikai társasjátékok, tartós élelmiszerek, tisztasági szerek, apró kézműves tárgyak és karácsonyi figyelmességek tették ki.

„A kollégák által összegyűjtött adományokat intézmények kapták – részletezi az elosztás szempontjait Vörös Zsuzsanna közművelődési szakember, a karitatív akció szervezője.  Első állomásunk a beregszászi Bethlen Gábor gimnázium volt, ezt követően a viski magyar általános iskolában és a bustyaházai Szent Erzsébet Óvodában álltunk meg, ahol a hasznos tárgyakon kívül édességek is kerültek a karácsonyfa alá. Técső után a huszti magyar iskola következett. Az adományok legnagyobb része a rahói katolikus plébániára és az iskolába került, végül utunkat Kőrösmezőn fejeztük be.”

Az utóbbi két helyen a rászoruló családok tartós élelmiszert kaptak, az elosztásban a helyi magyar közösség vezetői segítettek. Az akciót személyesen intéző munkatársak az útjuk során számos megbeszélést is folytattak arról: hogyan lehet a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja munkájába az érintett intézményeket még jobban bevonni, szakmai programokkal segíteni a Felső-Tisza-vidéki pedagógusok munkáját.

Módosítás dátuma2019. december 19.