Katlan vagy Kőfeszt, lehet mindkettő? – A Hagyományok Háza augusztus elejei programjai

2022 július 31.

A Hagyományok Háza gazdag programkínálattal várja a nyár utolsó hónapjában vendégeit a villánykövesdi Ördögkatlan fesztiválon, és a kővágóőrsi Kőfeszten.

2022-ben a Hagyományok Háza ismét ÖsszNépi Katlan programokat ajánl közönségének augusztus 3-6. között. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő eseményeknek a kis Árpád-kori település, Villánykövesd biztosít méltó hátteret.  A programok, nevükből is adódóan összNépi részvétellel lesznek igazán élvezetesek, ezért minden nap lesz összNépi tánc, ének, játék, kicsiknek és nagyoknak. Az elmélyültebb formákat kedvelőket kézműves mesterek, mesemondók, énektanítók várják.

Korpás Éva A pozsonyi sétatéren, és a Csurgó zenekar Három egész napon át, című előadásait a Teleki Liget nagyszínpadán mutatják be a Hagyományok Háza szervezésében. 

A programok fókuszában a viseletek és az öltözködés állnak, az autentikus népviselettől a már ismert kis fekete ezer árnyalatáig többféle módon találkozhat a közönség gyönyörű öltözetekkel és kiegészítőkkel.

A házigazdák, a Project F táncosai, a fesztiválnapok különböző pillanataiban és pontján hívják táncba a közönséget. Az Ördögszieszta a Teleki ligetben hűsítő fröccs fogyasztása közben közös éneklésre, mesélésre, beszélgetésre invitálja a lazítani vágyókat.  A gyerekek és a gyereklelkűek a délelőtti, koradélutáni órákban a Teleki ligetben próbálhatják ki ügyességüket, a vállalkozó kedvű fesztiválozók népi sportjátékokat játszhatnak. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék fotókiállításoknak és különleges kézműves műhelyeknek adnak otthont.

A nyári fesztiválok sorában idén a Káli-medencében található Kővágóőrsön is megjelenik a Hagyományok Háza augusztus 4-7 között. A Folkudvar színes programkínálatával a település új szabadtéri rendezvényhelyszínén, a Botond pajtában találkozhat a közönség.

A kézműves műhelyek már délelőttől várják a közönséget. A Merende műhely a néphagyományokból ismert emberléptékű gyermek-, illetve felnőttjátékok újraélesztésével kínál egész napos eszközös játszatót kicsiknek és nagyoknak. A fából készült játékokkal mindenki kipróbálhatja ügyességét és a közös játék örömét. Egész nap üzemel a Mosoda, ahol a gépek előtti világban használt eszközökkel kipróbálhatók az olyan hétköznapi tevékenységek, mint például a mosás.

Ugyancsak a gyerekek kedvence lehet a Csimota Folkudvar. A táncosok és zenészek vezetésével minden délután népi játékokon és gyerektáncházban mulathatnak a gyerekek és még a viseleteket is felpróbálhatják. A táncszünetekben Fábián Éva népi ének tanár, énekes, mesemondó előadóművész köré gyűlhetnek a kicsik.

Este a napra a Gyerekkoncert és táncház teszi fel a koronát. Az utolsó nap vendége a vajdasági Fokos zenekar, ami a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója alkalmából muzsikál a Botond pajtában.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/ordogkatlan2022https://hagyomanyokhaza.hu/hu/kofeszt2022

Módosítás dátuma2022. augusztus 3.