Kézműves remekek Zentán – Zsűrizett alkotások bemutatója

2019 december 5.

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen rendezte azt a népi iparművészeti kiállítást, amelyen zsűrizett alkotásokat láthat a nagyközönség. A bemutató január végéig látogatható.

Zentán második alkalommal rendeztek 2019. október 18–19-én népi iparművészeti zsűrizést. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kezdeményezése nyomán az egész Vajdaság területéről beérkezett minősített tárgyakból november 21-én, az Intézet oszlopcsarnokában nyílt kiállítás. A megnyitón fellépett Lépár Krisztina népdalénekes.

A számok magukért beszélnek: 40 alkotó 168 tárgyát minősítette a szakmai zsűri, s csupán 35 tárgyat utasítottak el a döntnökök. Hagyományos Mesterremek besorolást 32 nevezés kapott, 60 lett Hagyományos Míves Termék, Modern Mesterremek minősítést 7 tárgy ért el, Modern Míves Termék 19 tárgy lett, az ajándéktárgy kategóriába pedig 15 tárgyat soroltak. A sikeresen pályázó alkotók megkapták a zsűrizésen készült jegyzőkönyvet, az alkotásuk fotóját és a Páva védjegyet.

Az eredményekről és a tervekről Nádi Karolinával, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársával és Vázsonyi Csillával, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvtárosával, néprajzkutatóval beszélgettünk.

„A jelenlegi elbírálás az előző évhez képest lényeges előrelépést jelent, hiszen tavaly az ideinél lényegesen kevesebb, 120 tárgy érkezett. Ugyanúgy, mint az előző évben, most is a textíliák voltak a legnépszerűbbek. 2019-ben – egy viseletkészítő tanfolyamnak is köszönhetően – sokkal több viselettel neveztek be, ráadásul minősítéseik is bizonyítják e képzés létjogosultságát. Fából készült tárgyak is készültek szép számmal, s a fazekas pályázók is elküldték termékeiket. Igazi színfoltot jelentettek a gyöngyfűzők készítményei, s az igen népszerű nemeztárgyak is láthatók. Az utóbbinál elmondhatjuk, hogy a képzéseknek köszönhetően, immár lényegesen többen foglalkoznak nemezeléssel, de készítményeiket még kevesen adják be zsűrizésre, így ezen a területen még van tennivalónk. Idén ősszel elindult a fazekas tanfolyamunk, ezzel egy űrt töltünk be, hiszen Vajdaságban már egy ideje nem volt fazekasoknak szóló továbbképzés. A kurzust januártól folytatjuk, s terveink szerint egy többéves oktatásnak nézünk elébe. A Vajdaságban – Erdélytől eltérően – híres fazekas központok nem alakultak ki, viszont az érdeklődőknek mintául szolgálhat például a Zentai Városi Múzeum kerámiagyűjteménye. Temerinben is megőrizték a hagyományos mintákat, s a városban kályhacsempe-manufaktúra is termel mind a mai napig. Az alapanyag adott, nagyon sok településen működött téglagyár, melyek környékén jó minőségű agyagot is bányásztak.

Már előretekintünk, 2020 őszén is megszervezzük a zsűrizést. A pályamunkák színvonalát a tervezett tanfolyamok is emelhetik.”

A kiállítás január 31-éig látogatható, s a rendezők készséggel szolgálnak információkkal is a helyszínen.

Módosítás dátuma2019. december 5.