Magyar kézművesség a Felvidéken 2018

2018 április 18.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia
pályázatot hirdet országos kézműves kiállításon való részvételre
„Magyar kézművesség a Felvidéken 2018” címmel.

A kiállítás céljai: Első és legfontosabb célunk az alkotásra serkentés. Második nem titkolt szándékunk a szakmai tanácsadás, segítségnyújtás a helyes alkotási irányok közös megrajzolása, valamint méltó fórumot teremteni a felvidéki hagyományos kézművesek bemutatkozására. Ez a kiállítás egy kísérlet arra, hogy létrehozzuk saját alkotóközösségünket, amolyan falak nélküli műhelyünket.

Követelmények: A pályázat tájegységet tekintve nyitott. A pályamunkák egy-egy tájegység népi motí­vum­kin­csét alkalmazó vagy azt felhasználó, de továbbgondolt tárgyak is lehetnek. Megjeleníthetők a Kárpát-medence bármely néprajzi egységének hagyományait tükröző alkotások. További követelmény, hogy az alapanyag legyen hagyományos, a technológia kövesse ezeket a hagyományokat, a modern szerszámok használata által az alkotás ne veszítse el jellegét. A kivitelezésnél igyekezzünk, hogy legyen kifogástalan, ne másoljunk más nevesített alkotást. Legyen fontos a hozzáadott érték. Irányelvek a pályamunkák elkészítéséhez: https://drive.google.com/file/d/1QiHO6TfbTS7J1K9I5uXtNbb48uUg9C7A/view?usp=sharing

Kik pályázhatnak?: A pályázaton hazai amatőr alkotók vehetnek részt, amennyiben egyetértenek a kiírás fel­té­te­le­i­vel és tagjai a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetségnek (a belépési nyilatkozat a regisztrá­ci­ós kérdőív része). Pályázni lehet egyénileg, de alkotó közösségként is, a pályaművek számát nem korlátozzuk.

Időpontok: A pályázaton való részvételi szándékot 2018. május 1-ig kérjük előzetes regisztrációval jelezni az alábbi online kérdőív kitöltésével, mely egyben jelentkezési lap a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetségbe is. A tárgyak, alkotások beadási határideje 2018. július 15.

Beadás helye személyesen vagy postai úton:
Gömöri Kézművesek Tarsulása, 049 45 Várhosszúrét 2

A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri fogja a kiállítás koncepciója alapján értékelni. A zsűrizés és a nyilvános szakmai értékelés a Gömöri Kézműves Vásár keretén belül valósul meg 2018. július 27-én.

A vándorkiállítást első alkalommal 2018. szeptember 14-e és 16-a között tekinthetik meg az érdeklődők a füleki vár Bebek-tornyában.

Módosítás dátuma2018. május 29.