Magyarpéterlaki prímás köszöntése – Csiszár Aladár a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában

2020 május 30.

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június első heti adásait Csiszár Aladárnak szenteli. A zenei válogatásban Felső – Maros menti muzsikák szerepelnek falusi vonósbandák előadásában.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora a június 1-jével kezdődő héten a közelmúltban 83. életévét betöltő magyarpéterlaki prímást, Csiszár Aladárt köszönti.

Csiszár Aladár 1937. május 18-án született a Maros és a Nyárád közti dombvidéken fekvő Magyarpéterlakán. Zenészcsaládban nevelkedett, hegedülni kisgyermekkorától kezdve édesapja, Csiszár János tanította, aki a Marosvásárhely környéki falvakban szerzett hírnevet. Korai halála után fiát a falu legjobb prímása, Lunka József vette szárnyai alá, aki meghálálta a törődést: kilencévesen már önállóan, bandával játszott lakodalmakban, először idősebb zenésztársai Rácz Samu cimbalmos és Rácz Lukács csellós segítségével. Később megalapította saját zenekarát, amelyben a brácsást, Ponczi Gyulát ő tanította az akkordkíséretre. Muzsikáját először Kallós Zoltán rögzítette egy véletlennek köszönhetően, 1965-ben Gyimesben, ahol Csiszár Aladár éppen egy építkezésen dolgozott. A nagysajói zenészek által kísért gyűjtésen jól megfigyelhető, hogy a kiváló zenészt már fiatalon széles zenei repertoár és magas technikai felkészültség jellemezte. Csiszár Aladár az 1989-es változások után a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze lett, 1999-től napjainkig pedig a jobbágytelki Marosszéki Népzene és Néptánctáborban tanít hegedűt a Felső-Maros menti vonószene iránt érdeklődőknek. Hegedűjátékát több mint öt műsoros hanglemezen örökítették meg, az Ökrös együttessel pedig 2001-ben Észak-Amerikába is eljutott, ahol a magyar közösségeket kápráztatta el muzsikájával. 2014-ben a Magyar Állam Népművészet Mestere díjjal ismerte el a hagyományos népzene szolgálatában elvégzett sok évtizedes munkáját.

A műsor zenei válogatásában a hallgatók Felső – Maros menti muzsikával ismerkedhetnek falusi vonósbandák előadásában.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Módosítás dátuma2020. június 1.