Nemzetközi konferencia a Hagyományok Házában – Megkezdődött az European Folk Network kétnapos szimpóziuma

2021 november 17.

A Hagyományok Háza ad otthont az European Folk Network szerdán kezdődő konferenciájának. A kétnapos összejövetelen a jelenlévők – az előadások mellett – kerekasztal beszélgetéseken vesznek részt, és mindkét napot kulturális program zárja.

 Mintegy félszáz nemzetközi résztvevővel kezdődött november 17-én a European Folk Network (EFN) kétnapos rendezvénye a Hagyományok Házában. „Európa szélén a hagyományos kultúra még mindig jelentős erőt képvisel – mondta megnyitóbeszédében Kelemen László, a vendéglátó intézmény főigazgatója. – A megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Hagyományok Háza nemcsak Magyarországon, hanem – hálózata révén – az egész Kárpát-medencében aktívan jelen van, erősítve az együtt élő népek közös kultúráját.”

Az első napon Both Miklós, a Polyphony Project alapítója a Folk_ME project bemutatása kapcsán a népzene továbbadásának mai lehetőségeiről tartott előadást, Salamon Soma a jövőre 50 éves magyar táncházmozgalom hátterét, sikereit és nemzetközi elterjesztésének lehetőségeit tárta az egybegyűltek elé. A nap különleges színfoltja volt Raisa Siivola és Maria Silvennoinen, a Jazz Finland munkatársainak prezentácója, amiben a zeneipar környezetre gyakorolt hatásáról és környezetvédelmi felelősségéről beszéltek, valamint bemutatták, hogy az északi országok zenészei, zenei szervezetei milyen lépéseket tesznek egy fenntarthatóbb jövőért. A kerekasztal beszélgetéseket az oktatás, a környezetkímélő turnék és a tánc fejlődésének témakörében szervezték.

Csütörtökön a résztvevők további előadásokon vesznek részt, és központi témának ígérkezik az EFN jövőképének megvitatása.

Mindkét napot kulturális program zárja, az első estén a vendégeket a Fonó Budai Zeneházban táncház várja, a zárókoncerten pedig fellép a Magyar Állami Népi Együttes, a Magos Együttes és a Babra zenekar a Corvin téri székházban. Az European Folk Networköt az európai néphagyomány és kultúra iránt érdeklődő szervezetek és egyének alapították. A szervezet első konferenciáját 2019-ben Brüsszelben rendezték, az EFN az elmúlt év júliusában 27 országból 100 tagot tartott nyilván.  

Módosítás dátuma2021. november 29.