…odaküjjel Andrásfalán – Fábián Éva portrékötete

2021 október 4.

A Hagyományok Háza új kiadvánnyal jelentkezett szeptemberben. Az …odaküjjel Andrásfalán – Fábián Éva mesél című összeállítás teljes képet rajzol a karizmatikus népiének-tanár-népdalénekes- mesemondó-előadóművészről.

Népes közönség előtt mutatta be a Hagyományok Háza szeptember végén Fábián Éva portrékötetét …odaküjjel, Andrásfalán Fábián Éva mesél címmel. Az esemény házigazdája Németh Nóra, a kiadvány szerkesztője volt, a könyvet Raffai Judit szabadkai néprajzkutató ismertette. A jó hangulatú összejövetel reflektorfényében természetesen Fábián Éva állt, aki egy széki népmesével kedveskedett az egybegyűlteknek. Az előadó párhuzamot is vont a jelenlegi pandémiás időszak és a mese keletkezése idején dúló spanyolnátha-járvány között. A másfél évtizede elhunyt Nagy Olga néprajzkutató, mesegyűjtő egyik adatközlőjét idézte, aki a meséknek köszönhetően élte túl a pusztító kórt: édes szüléje estéket betöltő meséi alatt „nem volt ideje meghalni.” A széki történetben a hallgatók eljuthattak a bonchidai erdőbe, izgulhattak, hogy a szép molnárné megtalálja-e a gonosz vízitündér által elragadott férjét. Fábián Éva stílusosan a Bonchidai nagy hegy alatt kezdetű népdallal színesítette meséjét.

Egy komplex kiadványt vehet az érdeklődő a kezébe – mutatja be a könyvet Dala Sára, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, aki tanulmányával is gazdagította az összeállítást. – A DVD-könyv nyolc mesét bemutató hanganyagot, portréfilmet és egy néprajzi tanulmányt is tartalmaz. A kapcsolódó weboldalon a könyv PDF formátumban, és a filmmellékletek is hozzáférhetőek, mindenki számára.  Az anyag egy olyan mesemondó munkásságát foglalja össze, illetve mutatja be, aki ugyan hagyományos stílusban mesél, de már a mesei folklorizmusnak a részese, divatos szóhasználattal ’revival’ mesemondó: a megszűnőben lévő népmesehagyomány egyik újjáélesztője. A mesemondó alkalmak napjainkra megváltoztak, így ő sokszor szervezett gyermekcsoportoknak, fesztiválokon, iskolákban, óvodákban, a Hagyományok Háza gyermekprogramjain mesél. A hallgatóság és a mesemondó kapcsolatát már egy teljesen más dinamika jellemzi, mint a hagyományban, amikor ismerte egymást a mesemondó és a közösség. Ebből következik, hogy egy mai mesemondónak tulajdonképpen nehezebb dolga van. Fábián Éva a virágzó mesemondó-mozgalom ragyogó, kiemelkedő képviselője, s az ő mesélői portréját – népzenészi-pedagógusi életművébe ágyazva – szerettük volna példaként bemutatni.”

Információ: https://fabianevamesel.hagyomanyokhaza.hu/

Módosítás dátuma2021. október 4.