Online száll föl – SzínpadON a Páva gála

2021 február 16.

SzínpadON: Újra együtt – Páva gála címmel nagyszabású előadást rendez február 19-én a Hagyományok Háza. A tizenöt résztvevőt Pál István “Szalonna” és bandája  kíséri, a bemutató szerkesztője Busai Norbert.

A kilenc évvel ezelőtt elindított Fölszállott a páva népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedő szervezői ez év elején gálaesttel köszöntik a nézőket. A rendezvény gondolata decemberben vetődött fel, amikor a Hagyományok Háza SzínpadOn címmel nagyszabású online programsorozatot indított el. A Páva gálán az elmúlt évek legsikeresebb résztvevői lépnek ismét színpadra.

„Az est szerkesztő-rendezőjével, Busai Norbert koreográfus-táncoktatóval egy újszerű koncepciót dolgoztunk ki – vezet a kezdeményezés kulisszái mögé Bures Réka kulturális szervező. – A korábbi műsorokkal ellentétben nem meghatározott sorrendben lépnek színpadra a szereplők, hanem közös produkciókat mutatnak be együtt a virtuális közönségnek.”

A január 29-én, egész napos próba után rögzített gálát a nézők február 19-én este 8 órakor tekinthetik meg.   

A járvány okozta utazási nehézségek miatt magyarországi művészek lépnek fel. A bemutatón nógrádi dudás, nagyecsedi és tyukodi válogatást, a pásztor kultúrát jellemző somogyi kanász blokkot, zalai, sárközi összeállítást, magyarszováti énekes számot, ádámosi és szászcsávási gyűjtést, közép-erdélyi és méhkeréki táncokat láthatnak a nézők.

A Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel indította el népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedőjét. Az eseménysorozattal a két intézmény tisztelegni kívánt mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt évtizedek alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. A versenyt egyúttal az akkor negyven éve indult táncházmozgalom ünnepének is szánták.

2012-es évben három mesterre is emlékeztünk: a százhúsz éve született zeneszerző-népzenekutatóra, Lajtha Lászlóra, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, nyolcvan éve született Martin Györgyre, valamint az akkor már tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutatóra, Jagamas Jánosra. Mindhárman a Bartók és Kodály által megkezdett gyűjtőmunkának szentelték életüket, s életművük példaértékű lehetett a jelentkezők számára is.

Adás: 2021. február 19. péntek 20:00

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/szinpadon-ujra-egyutt-pava-gala

https://online-hagyomanyokhaza.jegy.hu/#/event
Módosítás dátuma2021. február 25.