ONLINE WEBINÁRIUM: Mesemondó gyerekek – mesemondó versenyek

2023 szeptember 12.

Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny hagyományközvetítő és szemléletformáló szerepe a szlovákiai magyar közoktatásban és közművelődésben.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2023. szeptember 27-én, szerdán, 19 órától a Hagyományok Háza „A népmese mai élete” és a Meseszó Egyesület „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell” című sorozatainak közös online webináriumára!

A felvidéki mesemondóvsenyről, e jellegzetesen mai, a folklorizmusjelenségek közé sorolható mesemondó rendezvénysorozatról és a hozzá kapcsolódó pedagógiai, folklorisztikai háttérmunkáról fognak beszélni vendégeink: Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szakmai munkatársa, a verseny szakmai felelőse, Szénási Veronika mesemondó és György Henrietta, eredményes felkészítő pedagógus.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia idén XIII. alkalommal rendezte meg Gombaszögön – a névadó régész, művészettörténész, püspök születésének kétszázadik évében – az Ipolyi Arnold Népmesemondó verseny kétnapos döntőjét.

Meghívott előadóinkat a rangos, színvonalas verseny történetéről kérdezzük:

  • Milyen összefüggést látnak a mintaadó nagy regionális verseny és a régió hagyományismeretet terjesztő műhelyeinek működése között?
  • Hogyan, milyen tapasztalatok mentén alakult ki a területi elődöntők és a már fesztiválhoz közelítő döntő mai gyakorlata, az első három helyezést osztónál jóval igazságosabb, ún. „sávos” díjazás?
  • Hogyan érvényesíthető a hagyomány szem előtt tartása az értékelés szempontjaiban?
  • Hogyan érik el a legjobb mesemondók országos ismertségét a média segítségével?

Programunk ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a regisztráltaknak az esemény előtti napon küldjük ki a zoom-linket.

Regisztrálok az eseményre

Aki szeretne a program előtt már elmélyülni a témában, annak ajánljuk a következőket:

A népmesemondás hagyományának ifjú őrzője: Varga Zsanett – VIDEÓ

A népmesemondás hagyományának ifjú őrzője: Karvai Vittorio – VIDEÓ

Módosítás dátuma2023. szeptember 12.