„Otthonról haza” – A Hagyományok Háza nyári gyerektáborai

2019 július 25.

A Hagyományok Háza európai uniós pályázatok segítségével Felvidéken és Erdélyben rendezett ifjúsági táborokat. A pályázatok értékelésénél az elbírálók szociális szempontokat is figyelembe vettek.

A Hagyományok Háza idén a három ifjúsági táborát európai uniós pályázatok segítségével szervezhette meg. „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül”, rövidebben Otthonról haza elnevezésű, hároméves projekt e nyáron második szakaszához érkezett.

A munkaprogram keretében működő Tiszta forrásból elnevezésű pályázat segítségével magyarországi amatőr együttesek pályázhattak a szomszédos országok magyarlakta területein szerveződő táborokban való részvételre, azzal a kikötéssel, hogy az ott szerzett tapasztalatokat otthon hasznosítják. Az elbírálásnál szempont volt emellett, hogy az adott csoport lakóhelyükön is aktív legyen, s anyagilag hátrányos helyzetű családok gyerekei is eljuthassanak külhonba.

Az idei három tábor közül az elsőt, a Tulipános Láda Néptánc- és Alkotótábort a felvidéki Ipolyszakálloson rendezték július elején. Az eseményen a helyi két tánccsoport,  a felvidéki Sendergő Táncegyüttes és a Csalló Néptáncegyüttes a somogyi Ördögcérna, s a szegedi Tökmag csoportot látta vendégül. A tábor egyik fő tananyaga Gömörhöz kötődött, emellett bukovinai és nyárádmenti, szászcsávási táncokat is tanultak a résztvevők. Az egy hét alatt a kisebbeknek minden nap volt dráma-, valamint kézműves foglalkozás is a helyi pedagógusok és mesterek bevonásával.

„Másodiként a sorban a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor várta a vendégeket Nyárszón, július második hetében tájékoztat Vörös Zsuzsanna, a Hagyományok Háza kulturális szervezője, az intézmény határon túli hálózatának összefogója. A tábor a Kalotaszegi Legénytársulat és lelkes helyi fiataloknak köszönhetően valósulhatott meg, s úgy tűnik a vándortábor révbe jutott a kétszáz lakosú településen. A nyolcadik születésnapját ünneplő kezdeményezésnek idén rekordszámú, 235 résztvevője volt, és örvendetes, hogy nagyon sokan a környékről érkeztek.”

A jelenlévők öt csoportban kalotaszegi táncokat tanulhattak, Magyarországról a sátoraljaújhelyi Ördögszekér Néptáncegyüttes, és az edelényi Kiscsászta Néptáncegyüttes érkezett, mindkét csapatban a hátrányos, vagy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a csoport mintegy felét tették ki.

Az idei programsorozatot e hétvégén a 22. Maros- és Kis-Küküllő Menti Népzene- és Néptánctábor zárta Magyarlapádon. A mintegy százharminc résztvevő között is nagyon sok volt a helyi fiatal, óvodások, kisiskolások, középiskolások, Budapestet a Bem Táncegyüttes néhány tagja, Perkátát a huszonöt fős Kankalin Néptánccsoport képviselte. Az utóbbiak még nem vettek részt néptánc-táborban, így számukra az erdélyi utazás igazi élményt jelentett: lapádi táncokkal gazdagodva térhetnek vissza Fejér megyébe. Az együttes egyik bátor tagja, Gergő, a legények igazi megmérettetésébe, a pontozóversenyre is benevezett, amit nagy tapssal jutalmazott a helyi közönség.  Az együttlétre a lapádi hegytetőn rendezett énekverseny tette fel a koronát.

Módosítás dátuma2019. július 25.