Pályázati felhívás: “Nép és nemzet 2023” című vándorkiállítás

2023 február 16.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség pályázatot hirdet “Nép és nemzet 2023“ című kézműves vándorkiállításon való részvételre.
A 2023-as esztendő jeles évforduló nemzetünk életében. Megemlékezünk Petőfi Sándor, Madách Imre és Himnuszunk 200 éves születésnapjáról. Pályázatunk elsődleges célja a tisztelgés ezen évfordulók alkalmából.Szeretnénk, ha az alkotások valamilyen formában kapcsolódnának ezekhez az ünnepekhez.
A kiállítás további célja a 2018-ban elindított, sikeres alkotópályázat-sorozat folytatása, valamint az alkotásra serkentés, a szakmai tanácsadás, segítségnyújtás, továbbá méltó fórumot teremteni a felvidéki hagyományos kézművesek még szélesebb körben való bemutatkozására.

Pályázati feltételek

A pályázat tájegységet tekintve nyitott. A pályamunkák egy-egy tájegység népi motívumkincsét alkalmazó vagy azt felhasználó alkotások lehetnek, de helyet kapnak a „továbbgondolt” tárgyak is. Megjeleníthetők a Kárpát-medence bármely néprajzi egységének hagyományait tükröző alkotások. További követelmény, hogy az alapanyag legyen hagyományos, a technológia kövesse ezeket a hagyományokat, a modern szerszámok használata által az alkotás ne veszítse el jellegét. A kivitelezésnél igyekezzünk, hogy legyen kifogástalan, ne másoljunk más nevesített alkotást. Legyen fontos a hozzáadott érték.
A pályázaton hazai (értsd felvidéki) amatőr alkotók vehetnek részt, amennyiben egyetértenek a pályázati kiírás feltételeivel. Pályázni lehet egyénileg, de alkotó közösségként is, a pályaművek számát nem korlátozzuk.

Jelentkezés, regisztráció

A pályázaton/kiállításon való részvételi szándékot kérjük előzetes regisztrációval jelezni az alábbi Regisztrációs űrlap hivatkozáson elérhető online kérdőív kitöltésével. Az előzetes regisztráció határideje 2023. május 31. A pályaművek beadási határideje 2023. június 30.
A tárgyak, alkotások a keleti régióból a várhosszúréti kézművesházban, a nyugati- és a középső régiókból a Gömörsíd 204 címen adhatók le – személyesen, vagy postai úton.
A beérkező pályamunkákat szakmai zsűri fogja értékelni, illetve kiválogatni a kiállítás koncepciója alapján. A válogató zsűrizés és a nyilvános szakmai értékelés helyszínéről és időpontjáról a pályázókat értesíteni fogjuk.

Módosítás dátuma2023. február 16.

    Related Posts

    Példaértékű társadalmi felelősségvállalás – Kiállítás Brazíliából a Hagyományok Házában
    Virtuális hagyományaink
    Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás 2020