Páva Népi Előadó-művészeti Minősítés 2019-ben

2019 február 11.

A magyar kormány a  530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet  értelmében a népi előadó-művészeti alkotások minősíttetésével – mint a néphagyománnyal foglalkozó egyetlen kiemelt nemzeti intézményt – a Hagyományok Házát bízta meg.

A Páva minősítés célja egy, a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése. Ahogy a Páva védjegy a kézműves termékeken a magas színvonalat, a magyar népművészeten alapuló anyag-, forma-, technikaválasztást és funkcionalitást garantálja, úgy a népi előadóművészetben is a Páva és Nagy Páva minősítés a megbízhatóságot, a szakmaiságot, a hagyományokhoz való hűséget és a legmagasabb színvonalat jeleníti meg.

A cím elnyerése kétlépcsős. Első lépésként az alkotásokat kell minősíttetni a Hagyományok Háza által szervezett Páva-minősítésen. Ha a jelentkező már rendelkezik Páva- vagy Nagy Páva – minősítésű alkotással, akkor második lépésként benyújthatja kérelmét a személyére, illetve együttesére vonatkozó minősítő cím elnyerésére.

A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző amatőr táncegyüttesek és mesemondók.

Az alkotások minősítésére évente kétszer lehet pályázni.

A 2019. évi minősítések tervezett időpontja:

2019. április 27-28., Budapest

2019. október 8-9., vidéki helyszín (egyeztetés alatt)

A pályázat kiírása két hónappal a színpadi bemutató előtt, tehát legközelebb február 27-én várható.

Az alkotások minősítésének szempontrendszeréről gyakorlati útmutatót jelentetünk meg március elején, amely a pályázók felkészülését segíti. A szempontrendszer kidolgozására szakmai grémium segítségét kértük. A kiadvány nyomtatott formában és a Hagyományok Háza honlapján online is elérhető lesz.

A szempontrendszer ismertetésére (szakáganként külön) a tervek szerint március 4-én és 12-én nyilvános tájékoztatást tartunk a Hagyományok Házában.

Módosítás dátuma2019. március 14.