Sok mese mesketével – Sikeresen zárult a felvidéki népmesemondó verseny

2023 június 7.

Gombaszögön tartották a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt június 5-6-án. A Kárpát-medence egyik legnagyobb népmesei megmérettetését idén páratlan érdeklődés kísérte. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia közös rendezvényét Varga Norbert az esemény szakmai felelőse értékelte.

„Második alkalommal rendeztük meg a Gombaszögi-völgy csodálatos természeti környezetében a szlovákiai magyarság legjelentősebb, a Kárpát-medence egyik legnagyobb mesemondó találkozóját. A XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny népszerűségére jellemző, hogy a korábbi évekhez képest közel százzal több mesemondó jelentkezett, ami a versenyek ’dömpingjében’ jelentős emelkedést mutat. Ez azért is figyelemreméltó, mivel a jelentkezés korlátozott, a nagyobb iskolákból tízen, a kisebb tanintézményekből öten indulhatnak a megmérettetésen. Így a nyolc területi előválogatón négyszázharmincan szerepeltek, ebből az országos versenyre hetvenkét fiatalt vártunk.

A nemek megoszlása, s a területi eloszlás is kiegyenlített volt. Korábban a palóc nyelvterületről érkezők voltak túlsúlyban, mára elértük, hogy a Kisalföldről és Bodrogközből is kiválóan felkészített résztvevőket fogadhattunk. Ez számos új szakmai műhelynek köszönhető, amik megalakítása lelkes, elkötelezett pedagógusokhozkötődik. A teljesség igénye nélkül említhetem keleten Buzitát, Közép-Szlovákiából Füleket és Ragyolcot, nyugatról Negyedet.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Nem helyezésekben, hanem sávokban, arany, ezüst és bronz minősítésben gondolkodunk, emellett a zsűri különdíjakkal is jutalmazza a versenyzőket. Örömmel tapasztaltuk, hogy az úgynevezett ’aranysáv’ megerősödött, így több kategóriában a ’bronzsávot’ ki sem osztották. A választék műfajilag is bővült, félórás ’tündérmesét’ is hallhattunk, korábban ilyen terjedelmű mesemondással nem találkoztunk a versenyek során.

Vannak visszatérő, gyakorlott mesemondóink, de mindig felbukkannak új tehetségek, vagy a korábbi indulók érnek be szakmailag.

A nemes vetélkedés két napja nagyon jó hangulatban telt el: feltett szándékunk, hogy az egybegyűltek a jeles eseményt ne próbatételként, hanem fesztiválként éljék meg. Egy jól bevált program-struktúra alapján szerveztük az idei versenyt is, kézműves foglalkozások, népművészeti programok színesítették az együttlétet.” Információk: https://csemadok.sk/category/hirek/orszagos-rendezvenyek/nepmuveszeti-rendezvenyek/ipolyi-arnold-szlovakiai-magyar-nepmesemondo-verseny/

Módosítás dátuma2023. június 12.