Táncház az Abod völgyében – Gegesi hétvége a Tükrös Zenekarral

2019 május 27.

A Világló Egyesület a magyarországi Tükrös Zenekar részvételével a május 17-ei hétvégén folknapokat szervez Gegesben, minden korosztálynak biztosítva az önfeledt, kulturált szórakozást.

A marosvásárhelyi Világló Egyesület egy évtizede szervezi a városban a folknapokat és a folkhétvégéket. A táncházmozgalom bázisának bővítéséért a szervezet bevon munkájába vidéki helyszínt is.

„Első alkalommal Gegesre esett a választás, ahol Tőkés Attila református tiszteletes lesz a házigazdánk – beszél a hétvégéről Kovács Annamária, szervező.  – A lelkész nemrég óta szolgál a faluban, és szívén viseli a közösség összefogását és lelkesítését a nemes célok érdekében.”

Az egyházközség – a lelki vezető irányításával – eredményesen működtet egy diakónia otthont: a beteggondozásban és a rászorulók ellátásában a település munkaképes lakosai is kiveszik részüket.

A közös, a Hagyományok Háza által is támogatott vigalom mindkét fél számára hasznos, a városi táncházasok mélyebben megismerhetik Geges életét, a közösség tagjai pedig egy autentikus népzenei program részesei lehetnek. A rendezők az ifjabb nemzedéknek foglalkozásokat, az idősebbeknek pedig koncertet és táncházat, mulatságot szerveznek.

A kezdeményezés egy korábbi gondolatot követ: a táncházmozgalom hajnalán – a kutatók mellett – városi fiatalok tömege indult erdélyi falvakba az autentikus paraszti kultúrát megismerni. E törekvésnek köszönhetően – amelyben a Tükrös zenészei is oroszlánrészt vállaltak – a parasztság zenei és táncos műveltsége a városi fiatalság-értelmiség életének szerves részévé vált. Eközben, a gazdasági változások hatására az erdélyi falvak hagyományos kultúrája aggasztó mértékben szorult háttérbe. A Világló Egyesület és a Tükrös Zenekar gegesi látogatása e vészes folyamat megfordítását célozza. Így a városi forgatagban élők is alkalmat kaphatnak, hogy szegre akasszák urbánus gondjaikat, megcsodálják a Gegest és a csodálatos tájat, és önfeledten élvezzék a helyiek nyugalmat sugalló vendégszeretetét.

A   hétvégére   az  egész   Kárpát-medencéből  várnak   résztvevőket,   a   szervezők

esetenként a szálláskeresésben is segítenek.

További információ: erdei.sarolta.beata@gmail.com

T: (40) 743 066 604

Módosítás dátuma2019. május 27.