Töredék létszámmal, töretlen lelkesedéssel
Ízelítő a Hagyományok Háza gombaszögi programjaiból

2021 július 8.

A Gombaszögi Nyári Táborban, a felvidéki fiatalok hagyományos találkozóhelyén, a Hagyományok Háza július 14-18. között gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket az egész Kárpát-medencéből. A FolkSzöglet rendezvényeihez Farkas Józseftől, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia koordinátorától kapunk kedvcsinálót.

„Az elmúlt évhez hasonlóan a már hagyományossá vált FolkSzöglet rendezvénysorozatot négynaposra tervezzük. A pandémia miatt július 14-18. között redukált létszámú közönséget várunk a gömbaszögi völgybe, s természetesen mindenkinek felhívjuk figyelmét az egészségügyi rendelkezések szigorú betartására. A programokat a megújult FolkPajtában rendezzük, a népszerű épület infrastrukturális fejlesztése tovább haladt, a színfalak mögött öltözőt, kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki.

Kiemelem a szervezők lelkesedését, aminek nyomán kiváló programokban vehetnek részt a táborlakók.  Az első napi alaphangulatot a Pósfa zenekar adja meg, őket – a Fölszállott a páva vetélkedősorozatban elért sikerüknek köszönhetően – nem kell bemutatni. A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületével kötött stratégiai megállapodás keretében egy szakmai est várja az érdeklődőket. Tánctanítás, koncert, s Moussa Ahmednek, a gödöllői Urban Verbunk együttes művészeti vezetőjének előadása szerepel a palettán. A nyitónapra a koronát Szalonna és Bandájának koncertje teszi fel, az ezt követő táncház természetesen hajnalig tart.

Immár hagyománnyá vált, hogy a népzenei műhelyünkben tanuló ifjú zenészek kísérik a délutáni táncoktatást, így a második naptól kezdve mindenki részt vehet e stúdiumon. Csütörtökön az ipolysági Húros Banda húzza a talpalávalót Baráth Kitti és Konkoly László táncoktatók irányítása mellett. Igazi csemegének ígérkezik este az autentikus szlovák népzenével fellépő Muzicska zenekar bemutatkozása. Őket követi egy másik sztárcsapat, a Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band, tőlük is fergeteges bulit várunk.

A pénteki tánctanítás oktatói változatlanok, viszont a füleki File banda lesz ezúttal segítségükre. A délutáni Mesekocsmába elsősorban a felnőtteket invitáljuk, de az őket kísérő gyerekek sem járnak rosszul, az apróságokat mesével szórakoztatjuk. Este az Agócs Gergely kollégánk vezette Fonó Zenekarral bővül a paletta, s a szlovák-magyar művészeket felvonultató Esszencia Zenekarnak is tapsolhatnak az egybegyűltek.

Lesz egy éjszakai koncert is, melyen a Kerekes Band muzsikál, az éjszakai táncházban Nagy Csomor András és zenekara szolgáltatja a zenét.

Az utolsó napra is tartogatunk meglepetést, s a FolkSzögletbe a családosokat különösen várjuk. Korpás Éva például Libidaridom című világzenei összeállítását 0-99 éves korosztálynak ajánlja ’elsősorban’. Az est sztárfellépője Ferenczi György és a Rackajam, akik ígéretükhöz híven idomulnak a műsorsorozat stílusához. A zárókoncerten Csoóri Sándor Ötödik évszakja áll színpadra, s úgy tűnik ezen az éjjelen kevesen hagyják el a ’táncparkettet’.

Egyéb információk: https://www.gombaszog.sk/info/

Módosítás dátuma2021. július 8.

    Related Posts

    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2023
    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2022
    A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022