Torockói Folkudvarlás – A Hagyományok Háza a Double Rise fesztiválon

2023 augusztus 7.

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány augusztus 10-12. között ismét Folkudvarával vesz részt a hetedik alkalommal megrendezendő torockói Double Rise fesztiválon. A részleteket Tóth Katalin, az Alapítvány kulturális szervezője foglalja össze.

„A Double Rise Folkudvara idén is változatos, közönségcsalogató programokkal várja a vendégeit. Házigazdáink Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. A házigazda Tokos Zenekar idén is húzza a talpalávalót mind a táncoktatásokhoz, mind pedig a hagyományos táncházhoz, illetve idén táncegyüttesek is benépesítik az udvarunkat.
Igazi újdonság a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó külföldi és Kárpát-medencei táncegyüttesek estje közös vonulással, tánckavalkáddal és gálaműsorral. Ennek a programnak a hagyományos helyszíne Kolozsvár és környéke, de idén a Néptánctalálkozó Torockóra is ’kilátogat’. A várhatóan népes közönség így péntek este olyan különleges társulatokat is megismerhet, mint a mexikói Maceu Néptáncegyüttes és a görög Assiros Néptáncegyüttes. E különleges eseményt a kolozsvári Szarkaláb Kulturális Egyesületnek és a Szarkaláb Néptáncegyüttesnek köszönhetjük.
Visszatérő vendégeket is üdvözölhetünk, mint a nyitóestén a Parno Graszt Zenekart, és a záró estén a gyimesi vendégekkel kiegészülő Csángálló Zenekart. Szintén visszatérők az adatközlő népzenész-mestereink Magyarlapádról, Kalotaszegről és Szászcsávásról. Tőlük tánc- és énekoktatásokon leshetjük el a generációról-generációra öröklött tudásukat.

A családokra is gondolnak a szervezők: reggeltől estig folynak a kézműves foglalkozások. Ezeken a nemezelés, a kötélverés, a körmönfonás, a szalagszövés, hímzés és a zsinórkötés titkait ismerhetik meg a betérők, kicsik és nagyok.
A népi kultúrára való nevelés egyik eszköze a játékos vetélkedő, a Folk-kvíz. Ez minden évben igen népszerű, s a kétnapos program várhatóan idén is sokakat vonz. A táncos mesterkurzus a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes vezetői, Deffend Irén és Bordás Barnabás vezetésével a haladó szinten táncolókat szólítja meg, viszont lesz kezdő színtű táncoktatás is.

A Folkudvar évről-évre egyre népszerűbb, vannak visszatérő vendégeink, de a már említett Néptánctalálkozóval újabb érdeklődőket kívánunk megnyerni a hagyományápolás és a népi kultúra ügyének.”

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise/20230810
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise-2023/20230811
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/double-rise-2023/20230812

Módosítás dátuma2023. augusztus 7.