Vajdasági furulyás továbbképzés – Adán találkoztak a fiatal zenészek

2022 november 28.

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság november közepén Adán szervezett furulyás-továbbképzést. A kurzus tapasztalatairól Nagy Gábor népzenész, néprajzkutató számolt be.

„A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság adai képzésén mintegy tíz zenész vett részt. Az egynapos tanfolyamon ezúttal Pál István, a népművészet mestere, palóc furulyás három dallamát, két úgynevezett hallgatót és egy kanásznótát dolgoztunk fel a 15-18 éves korcsoportba tartozó tanítványokkal. Bátran támaszkodhattam kollégám, Ségercz Ferenc korábbi kurzusára, akkor magyarszováti dallamokat tanultak. 

Már az elején látszott, hogy a résztvevők nagyon szeretik a népzenét, többen közülük táncolnak és énekelnek is. Nagyon jó volt a hozzáállásuk, s szakmai alázattal, tudásvággyal vettek részt a közös munkában. Az együtt töltött idő számomra is tanulságul szolgált, mivel lelkes csapattal dolgozhattam együtt, még a szünetben is szakmai kérdésekkel foglalkoztak, vagy gyakoroltak. Figyelembe kellett viszont vennem, hogy Délvidéken nincs állandó furulyaoktatás, ehhez képest a zenészek nagyon gyorsan tanultak, és megvolt bennük az érdeklődés, s nem mellékesen a tehetség is. Így jól haladtunk, s a kitűzött tananyagot hamar elsajátították. A hangszerek minőségével is elégedett voltam, a fiatalok főleg helyi hangszerkészítők instrumentumain játszottak.

A tapasztalataim alapján e képzési formát érdemes folytatni, mivel a furulya egy könnyen használható hangszer, szorgalommal szép eredményeket lehet elérni, valamint az ifjú zenészek átlagon felüli érdeklődésére is lehet alapozni. E tanfolyam a résztvevőknek inspirációt is adott, gyakorlással tovább csiszolhatják a tanultakat. Jóllehet, hobbiszinten foglalkoznak a hangszerrel, de gyakran összejönnek, s közösen készülnek fellépésekre, s az adai Vadvirág Hagyományápoló Körrel is szoros kapcsolatot ápolnak.”

Módosítás dátuma2022. november 30.