A gombaszögi Folkszöglet pajtájának kibővítése 2021/2022

2022 február 16.

A támogatást nyújtó szervezet:

Program:

Pályázati azonosító: CSSP-M-REGHT-2021-0014
Támogatói okirat száma: EMET/18438-29/2021

Támogatási összeg: 3 300 000 Ft

Pályázati azonosító: CSSP-E-EGYEDI-2021-0011
Támogatói okirat száma: EMET/1578-19/2022
Támogatási összeg: 5 000 000 Ft

Szervezetünk értékként tekint a regionális és lokális hagyományokra, ezért tartottuk fontosnak, hogy megmentsünk egy helyi pajtát a pusztulástól, és annak alkotóelemei újra méltó módon legyenek hasznosítva, ezzel biztosítva a népi kultúra szimbolikus átörökítését.

Az építményt nemcsak a gombaszögi Nyári Tábor egyhetes időtartama alatt szeretnénk kihasználni, hanem egész évben. Hálózatunk kiemelt figyelmet fordít a népzene oktatásra és pedagógusképzésre, a néptáncoktatás módszertanának széles körű terjesztésére. A Pajtában tervezzük megvalósítani a képzéseinket, népművészeti táborainkat és mesterkurzusainkat, valamint további, általunk szakmailag támogatott rendezvényeket. A helyszínt továbbá felajánljuk szakmai partnereink rendezvényeinek megvalósítására is, melyet a koronavírus által súlytott időszakban nem tudtunk megtenni. A hosszútávú kihasználhatóságot alátámasztja a Gombaszögi Nyári Tábor helyszínén üzemelő kemping megvalósult fejlesztése is, melynek köszönhetően 8 faházban 56 férőhellyel, 700 sátorhellyel és egy körülbelül 100 személyt ellátó éttermi kapacitással működik.

A FolkSzöglet szervezetünk legjelentősebb saját szervezésű rendezvénye, az ötnapos fesztivál folyamán 12 népzenei és világzenei koncert, tánctanítás és táncházak, előadások, mesekocsma, fotókiállítás, folkkocsma és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. Több olyan országos hírű kiváló zenekar lépett színpadra, akiknek köszönhetően sikerült megszólítani a fiatal közönséget, így a FolkSzöglet a tábor egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. A program összeállítása során fontos szempont volt a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek hagyományos zenei kultúrájának bemutatása.

2019-ben nem fejeződött be a pajta építése. A 2020-21-es pályázati évadban újabb támogatást nyertünk el a Csoóri Sándor Alaptól, melynek köszönhetően öltözőkkel és zenekari backstage-el kezdtük el bővíteni, hogy a jövőben táncos produkciókkal egészülhessen ki az előadók sora, és méltóbb környezetben rendezhessük meg a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb programhelyszínét. A 2020-as CSSP támogatásából sikerült elkészíteni a pajtához hasonló betonoszlopokon álló, padlózott, zárt oldalfalú tetővel fedett 10×4 méteres fa szerkezetű építmény betonalapját és fakonstrukcióját. Jelen támogatás ennek az építménybővítésnek a befejezését szolgálta. Sikerült szigetelni az építményt, megtörtént a tetőszerkezet befedése és csatornázása,  elkészültek a nyílászárók, lépcsők és korlátok, és FolkSzöglet-pajta 3/5-e télen is használhatóvá vált.
Sajnos az eredeti tervekhez képest a dráguló építőanyagok miatt nem volt lehetőségünk megvásárolni a fűtőtesteket, valamint a teraszponyvákat is csak az épület befedendő részének 65 %-ra tudtuk beiztosítani (a hiányzó ponyvákat a következő években megvásároljuk egyéb támogatásból vagy saját forrásból).

Módosítás dátuma2022. augusztus 9.

    Related Posts

    “Ifjú szivekben élek” – Hagyomány, tánc, színház és közösség… (dokumetumfilm)
    Gombaszögi Nyári Tábor – Folkszöglet 2023
    Rendszeres népzeneoktatás Felvidéken 2022/2023