A Hagyományok Háza képviseli Magyarországot a legnevesebb angol folkfesztiválon

2021 május 16.

Az évente megrendezésre kerülő English Folk Expo (EFEx) és a vele párhuzamosan zajló Manchester Folk Festival nemzetközi szinten az egyik legfontosabb angol zeneiipari és kulturális esemény, amelyen a helyi, népzenei indíttatású professzionális zenekarok mellett minden évben egy kiemelt vendégország kultúrájával is megismerkedhetnek a műfaj szakmai, illetve piaci képviselői, valamint a tágabb közönség is. Május 14-én hivatalosan is bejelentették a szervezők, hogy az idei évben Magyarország kerül az EFEx fókuszába, melyre a Hagyományok Háza mint aktív partnerintézmény egy tíz főből álló népzenei-világzenei szakmai küldöttséget, valamint négy kiemelkedő zenekart is delegál, köztük a világszerte elismert Muzsikással és a friss Fonogram-díjas Ötödik Évszakkal.

Az English Folk Expo (EFEx) egy jótékonysági szervezet, amely különféle projektekkel és kezdeményezések támogatja az angol népzenei szektort. Fesztiváloknak és különféle szakmai eseményeknek adnak otthont évről évre, hogy a legígéretesebb, népzenéből táplálkozó, akusztikus, illetve tradicionális hangszereken megszólaló együtteseket bemutassa a közönségnek. A minden év októberében megrendezésre kerülő Manchester Folk Festival átlagosan 180 zeneipari képviselőt gyűjt egybe, hogy a háromnapos rendezvény során több mint 40 előadóval ismerkedjen meg testközelből.

Az idei esemény kiemelt partnereként a Hagyományok Háza képviseli a magyar népzenei és világzenei szcénát. Az intézmény a műfaj legjobb előadóit felvonultató listájáról az angol fesztiválszervezők a világ legismertebb magyar népzenei együttesét, a Muzsikást, az első lemezével idén Fonogram-díjat kiérdemlő Ötödik Évszakot, a rendhagyó hangszerelésével a népek kultúrája közti híd szerepét betöltő Pengetős Triót, valamint a különleges női energiákat felszabadító DALINDA acapella triót válaszották ki, hogy a múltat a jelennel összekötő zenéjükkel reprezentálják a sokszínű magyar, illetve Kárpát-medencei hagyományos kultúrát. A meghívott előadók közül a DALINDA és a Pengetős trió mindemellett a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának is résztvevője.

Az expóra és a fesztiválra – melynek korábbi, kiemelt országai közt szerepel többek között Dánia, Skócia és Írország is – a Hagyományok Háza továbbá tíz, a magyar népzene és világzene területén tevékenykedő, kiváló eredményekkel és előremutató munkássággal bíró szakmai képviselőt is delegál, akik a kiválasztott zenekarok mellett jelenlétükkel hozzájárulnak a magyarországi kulturális szektor megismertetéséhez, emellett kapcsolatteremtő diplomáciai és promóciós tevékenységük révén fontos kapuk nyílhatnak meg a jövőben a hazai folk együttesek és kulturális szervezetek előtt.

Módosítás dátuma2021. május 26.