Gyógynövénycsokrok – Meghosszabbította pályázatát a Hagyományok Háza

2021 május 17.

A gyógynövények reneszánszukat élik napjainkban. A pünkösdi hiedelemvilágban a gyógyfüvek is fontos szerepet kaptak, így az ünnep közeledtével a Hagyományok Háza pályázatot hirdetett Csokorba szedett gyógynövény gyűjtemény címmel gyűjtőknek és e füvek tudorainak. A meghosszabbított beküldési határidő: május 20.

A természet patikája tavasszal megnyitja kapuit. A népi kultúrában szülőről gyermekre szállt a gyógynövények legjobb lelőhelyeinek és a hasznosításuknak tudása. 
A közelgő pünkösd napját számos varázslatos hiedelem veszi körül, többek között a hajnalban szedett gyógynövények áldásos hatása. A Galgamentén a bodza virágát ez időben leszedték, kiszárították és a teájával gyógyítottak. Több helyen a pünkösdi rózsa szirmait szórták a hajnalban merített kútvízbe, hogy szépek és egészségesek legyenek egész évben.

Manapság már rengeteg szárított gyógynövényt és készítményt lehet vásárolni készen a bioboltokban, drogériákban, a természetben való gyűjtés kezd visszaszorulni. 
Ha ismer olyan lelőhelyet a Kárpát-medencében, ahol vadon termő gyógynövényeket lehet szedni és tisztában van azok felhasználását, küldje el nekünk, hogy egy csokorba gyűjtsük és közkinccsé tegyük a Hagyományok Háza pünkösdi online tematikus napján.

Amit várunk:

  • a gyógynövény megnevezése
  • leírása
  • gyógyhatása
  • lelőhelye
  • 2-3 jó minőségű fotó

Várjuk az üzeneteiket a szervezes@hagyomanyokhaza.hu email címre 2021. május 20., délig.

Módosítás dátuma2021. május 26.